Lengte: 3:20 / Bekeken: 1162 x

Weg van Vrede

“Christendom? Christendom is het geloof van de mooie verhalen. Mooie verhalen zijn het zeker, boeiend, interessant, maar daar houdt het wel op. En vrede op aarde?
En je dromen zeker? Ik zie het niet werkelijkheid worden.” Als ik dat soort reacties hoor of zie dan snap ik dat meer dan me lief is.

Vrede op aarde

Als het van wereldleiders afhangt – die vrede op aarde – dan komt het er toch nooit?

Als je voorbij kijkt aan de agressie die er soms is in binnensteden. Als je voorbij kijkt aan de verbale agressie die zichtbaar kan zijn op social media, soms zelfs in de Tweede Kamer, als je dat allemaal buiten beschouwing laat; dan is Nederland best wel een vredig landje en ben ik in ieder geval blij om er te wonen.

Maar achterover in je stoel gaan zitten en comfort genieten dat is er niet bij als je verder kijkt dan je neus lang is. Kerst is méér dan een fijne en gezellige tijd; kerst geeft jou en mij vooral de mogelijkheid om te beseffen dat onze hulp alleen van Boven is. Want waar moet die hulp anders vandaan komen  als het gaat over die vrede op aarde? Zie jij het gebeuren? De Verenigde Naties, de NAVO, of denk aan zo’n machtig land als de Verenigde Staten. Als het van hen afhangt – die vrede op aarde – dan komt het er toch nooit?

‘Weg-van-vrede-probleem’

Dat ‘weg-van-vrede-probleem’ wat wij mensen hebben dat krijgen wij ook niet zelf opgelost. Wees er maar heel eerlijk over, ook over jezelf. Heb je echt vrede met jezelf? Heb je echt vrede met degenen die je heel lief zijn en dicht bij je staan? Heb je echt vrede met al je collega’s, medestudenten? Heb je écht vrede? Pure harmonie, pure verbinding. Dat hele echte, volmaakte, waar niks onzuiver in is? Heb jij het? Als ik heel eerlijk ben over mijn leven …

Het antwoord komt van Boven! Het is een kind in de kribbe.

Kijk, ik probeer er wel wat van te maken. Maar dat surrogaatje van mij dat is niet het echte. Niet die pure vrede waar mijn hart wel naar verlangt. Je hoeft je social media feed niet in de gaten te houden en geen journaal te bekijken om toch te kunnen realiseren dat vrede wereldwijd ver te zoeken is.

En toch …

In de volheid van de tijd in de chaos van de eeuwen klonk er een stem: ‘Vrede op aarde’, hoe dan? Nou, het antwoord komt van Boven! Het is een kind in de kribbe. Het is de Vredevorst! Maar zie je het in Hem? Zie je het in Hem zitten? Als dat zo is, als je het in Hem hebt gezien de verlossing van God. Dan wordt het licht, licht in jouw nacht.

Deze video is als intro gebruikt tijdens de Kerst Singin – 2018 van Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! in de Maranathakerk te Rotterdam.

Meer toerusting