11 september 2020

Jongeren hebben de Bijbel nodig

Voor mij begon het bestuderen van de Bijbel al op jonge leeftijd. Ik ben gezegend met ouders die mijn broers en mij hebben aangemoedigd om al vroeg in het Woord te lezen en dingen op te schrijven, om zo zelf te ontdekken wat het stuk ons leerde. Ik weet zeker dat ik het op dat moment saai vond; maar nu ik een tiener ben, begin ik me te realiseren dat deze persoonlijke discipline essentieel is voor mijn leven en toekomst.

Het was deze persoonlijke, inductieve bijbelstudie waardoor ik echt Gods Woord leerde waarderen. Echter, als ik naar de kerken rondom mij kijk, zie ik weinig nadruk op bijbelstudie in jeugdgroepen. We worden wel aangemoedigd om onze Bijbel te lezen; maar wat de christelijke cultuur ons geeft, is de ene na de andere les over ‘kwesties’ en zeer weinig aanmoediging om de Schriften grondig te bestuderen.

Maar wij tieners hebben bijbelstudie nodig – méér nog dan we ons realiseren. Ik geef hier vier redenen waarom ik geloof dat voorgangers, leraren, jeugdleiders en christelijke ouders ons moeten aanmoedigen en aansporen om de Bijbel te bestuderen en ons moeten leren hoe dat moet.

1. We hebben de waarheid hard nodig
Er wordt minimale aandacht besteed aan het feit dat de christelijke tieners van vandaag worden geconfronteerd met een massale aanval van verleiding en tegenstand, misschien zelfs meer dan eerdere generaties. De kans bestaat dat de jeugd in jouw kerk te maken heeft met allerlei soorten problemen – van depressie tot groepsdruk, de LHBT-agenda tot onzekerheid over hoe het verder moet na afstuderen.

Meer dan ooit hebben we de waarheid van Gods Woord nodig als onze rots en ons anker.

Meer dan ooit hebben we de waarheid van Gods Woord nodig als onze rots en ons anker. Alleen de Bijbel geeft ons wat we nodig hebben om de leugens te doorgronden, sterk te staan tegenover beproevingen, levens te leiden die gericht zijn op Christus en Zijn glorie, en om van dit doel zelfs een prioriteit te maken.

2. We moeten deze waarheden zelf zien
Het is ook geen geheim dat we meer leren en beter onthouden wanneer we het proces van ontdekking zelf beginnen. Ik heb enorm geprofiteerd van het onderwijs van mijn ouders, mijn voorganger en vele anderen – maar ik had de grootste vreugde in Gods woord, bij de waarheden die ik in mijn eentje ontdekte. Er is iets aan het ontdekkingsproces dat hetgeen dat wordt ontdekt zo veel waardevoller maakt. Je houdt het dichterbij je, en je waardeert het meer.

Tieners hebben deze ervaring van ontdekking in de Bijbel nodig. Het middelbare en hoger onderwijs is vaak een tijd van zoeken, ontdekken en verwonderen. We willen niet alleen iets te horen krijgen; we willen het voor onszelf vinden. Dus: leer ons de Schriften te doorzoeken en geef ons de middelen om dat te doen.

3. We moeten worden uitgedaagd
Lukas 2:52 vermeldt dat ‘Jezus nam toe in wijsheid en in grootte en in genade bij God en de mensen’. Al vanaf zijn twaalfde, was Hij genoeg in de Torah onderwezen dat Hij een diepgaand gesprek kon houden met de religieuze leiders van Zijn tijd.

In de tienerjaren ontwikkel je gewoontes. Als we nu beginnen met de gewoonte te vormen van bijbelstudie, zullen we worden uitgerust met een solide basis.

Tieners van tegenwoordig worden zelden aangemoedigd om deel te nemen aan een diepe, levensveranderende studie van de Bijbel, of in geletterde gesprekken hierover. Wij worden aangemoedigd om het te lezen, en hoewel dat een geweldig startpunt is (en een noodzakelijke), kan het niet het eindpunt zijn. Wij zijn beslist in staat om diep na te denken en te worstelen met moeilijke onderwerpen, dus houdt ons aan een hogere standaard. Daag ons uit, geef ons iets om naar te streven.

In de tienerjaren ontwikkel je gewoontes. Als we nu beginnen met de gewoonte te vormen van bijbelstudie, zullen we worden uitgerust met een solide basis wanneer we uiteindelijk het gezag van onze ouders, leraren en jeugdleiders verlaten.

4. We hebben de gemeenschap nodig
Het stereotype is ongelukkig, maar waar. Jeugdgroepen kunnen vaak broedplaatsen zijn voor kliekjes, gevechten en allerlei vormen van middelbare school-drama. Met een beetje hulp van social media worden kleine dingen al gauw grote dingen en een vriendenkring verandert sneller in een exclusieve ‘groep’, dan dat een relatie ‘Facebook official’ kan worden.

Aan het begin van zijn eerste brief legt de apostel Johannes uit wat zijn reden van schrijven is: ‘Wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen wij u, opdat ook u gemeenschap met ons hebt; en deze gemeenschap van ons is er ook met de Vader en Zijn Zoon Jezus Christus’ (1 Johannes 1:3).

De basis van alle ware gemeenschap is Gods Woord. Wil je eenheid in je jeugdgroep? Laat je tieners dan samenkomen rondom de Bijbel. Wanneer er meer overeenkomt dan school, sportteams of muziekvoorkeuren, wordt de gemeenschap ook veel dieper, duurzamer en impactvoller. Voor zowel onszelf als de grotere gemeenschap van gelovigen.

Geef ons de tools om een dynamische, groeiende relatie met onze Schepper na te streven

De toekomstige kerk uitrusten
Tieners vormen de kerk van de toekomst. Wij zijn de leiders, leraren, predikanten, evangelisten, auteurs, kunstenaars, ingenieurs en huis-moeders van over twintig jaar. Help ons alsjeblieft om te doen waar we voor geroepen zijn. Geef ons de tools om een dynamische, groeiende relatie met onze Schepper na te streven.

Entertainment is niet per se slecht, maar op dat alleen kunnen we niet overleven, of echte vreugde vinden. We hebben de waarheden van de Bijbel nodig. Leer ons om ze voor onszelf te vinden, en je zult de rest van ons leven en onze bediening beïnvloeden.

Meer toerusting