Lengte: 3:11 / Bekeken: 2219 x
Serie:

Waarom zou ik naar de kerk gaan?

Dit afgelopen jaar is zeker het moeilijkste jaar geweest dat ik ooit in de kerk heb meegemaakt. Als je kijkt naar de wereldwijde pandemie in combinatie met de raciale spanningen – en vooral met de politieke situatie in de Verenigde Staten – dan zie je dat dit veel kerken uiteengedreven heeft. Zelfs in mijn eigen gemeente hebben we honderden leden verloren.

Wij denken dat het nu echt de tijd is dat christenen over de hele wereld herontdekken waarom de kerk essentieel is. Ons christendom moet gevormd worden door de gemeente. Het moet meer als een familie worden. Het moet meer als een lichaam worden, als een kudde. Gods doel voor het christendom is om een gemeenschap te vormen. Ik merk dat veel mensen enthousiast zijn geworden over onlinekerk en livestream. Dat we meer mensen kunnen bereiken via media.

Het probleem is dat Gods plannen voor de kerk niet online zijn. Door onlinekerk, door een predikant op het internet, kan het evangelie verkondigd worden, maar het is in de gemeente die daadwerkelijk samenkomt dat het evangelie zichtbaar wordt. Zoals ik je kan verkondigen: ‘Toen wij nog zondaars waren, is Christus voor ons gestorven.’ Maar wanneer ik met jou samenkom en we tegen elkaar zondigen en elkaar vergeven, dan wordt het evangelie echt zichtbaar.

Het is eigenlijk normaal als de kerk irritatie bij je opwekt. Het is normaal als andere christenen irritatie oproepen. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat die irritatie deel uitmaakt van het proces van heiliging dat God voor ons voor ogen heeft. Alle ongemakken, alle rommeligheid van de echte gemeente die we ervaren als we samenkomen, die vermijden we met een livestream. Maar dit zijn nu juist de dingen die God bedoeld heeft om ons te laten groeien en ons te vormen naar Zijn eigen liefdevolle beeld in het zichtbaar worden van het evangelie.

De samenkomst van de gemeente is essentieel. Het is geen bijkomstigheid bij ons geloof. Als we die visie op gemeente herontdekken, zal dit voor veel mensen zelfs nieuw zijn. Het zal ook enerverend zijn voor een hoop mensen. Mensen kunnen de gemeente totaal anders gaan ervaren.

Meer toerusting