Lengte: 2:15 / Bekeken: 3797 x
Serie:

Wat is de ‘Piramide van Wijsheid’?

De Piramide van Wijsheid is een hulpmiddel dat ons wil wijzen op bronnen van voedzame en betrouwbare wijsheid in een feitenvrije wereld.

De eerste laag van de Piramide van Wijsheid is de Bijbel. Als God de bron en norm van wijsheid is, dan is het logisch dat Zijn directe openbaring aan ons het fundament van deze piramide moet zijn.

De laag die daarop volgt is de gemeente. Die staat voor Gods volk door alle tijden heen dat zichtbaar wordt in de plaatselijke gemeente, het lichaam van Christus op aarde. Die gemeenschap moet een onschatbare bron van wijsheid voor ons zijn.

Dan volgt de natuur, Gods schepping. De Schrift zegt: ‘De hemel vertelt Gods eer’ (Psalm 19:1). Gods schepping zou ons dingen moeten openbaren over de Schepper. Dus als we nu eens wat meer tijd buiten zouden doorbrengen in plaats van achter onze apparaten, ligt er heel wat wijsheid voor het oprapen.

Boeken vormen de volgende laag. Deze bron van wijsheid is misschien voor de hand liggend. Als je wijs wilt worden, lees dan zeker boeken. In het bijzonder oudere boeken, klassiekers, boeken die de tand des tijds hebben doorstaan. Die zijn ongekend belangrijk als bron van wijsheid.

Dan volgt schoonheid. Denk hierbij aan kunst, cultuur, muziek, alle dingen die ons diep van binnen kunnen raken en helpen om te reflecteren, te focussen en werkelijk aandacht te hebben voor de wereld om ons heen. Wijsheid gaat niet alleen over feiten, maar ook over gevoelens en emoties. Schoonheid als bron van wijsheid legt daar de vinger bij.

Tot slot vind je aan de smalle top van de Piramide van Wijsheid het minst belangrijke: internet en sociale media. Het is niet zo dat deze bron nooit enige vorm van wijsheid of waarheid bevat, maar je moet er wel uiterst voorzichtig en zorgvuldig gebruik van maken. Laat het vooral niet de belangrijkste bron van kennis zijn.

Dit is de Piramide van Wijsheid. Het is eenvoudig hulpmiddel om kritisch te kijken naar alle stemmen die tot jouw hoofd en hart spreken. We hebben het als christenen nodig om door wijsheid vernieuwd te worden om zo ook wegwijzers te zijn voor anderen naar Degene die Waarheid.

Meer toerusting