Het zoeken van vervulling

We zijn allen op zoek naar vervulling. De vraag is: ‘Waar ga je naar toe om die vervulling te vinden?’ Veel te vaak gaan we zonder nadenken van de ene plaats na de andere, op zoek naar de vervulling van ons verlangen. Om dan vervolgens leeg achter te blijven, om opnieuw weer dorst te hebben. De duivel is ertoe in staat om ons te verleiden, zodat we niet inzien waar we naar op zoek zijn. En hij wekt ons op om als in een spiraal te blijven zoeken. Maar als je van een afstand kijkt, is het eigenlijk vrij eenvoudig om te zien waar je naar op zoek bent. Of jij het nu beseft of niet, maar je daden laten het verlangen van je hart zien. Met andere woorden: iedere dag opnieuw wordt zichtbaar waar jij de vervulling van je verlangens zoekt. Als je een moment zou stoppen en voor jezelf zou bedenken en bezinnen waarom je doet wat je doet; dan zou je een diep verlangen, als reden voor alles wat je doet, ontdekken. Als dit nog niet is overgekomen, laat het me dan nog wat concreter maken waarin we onze vervulling veelal zoeken.

Of jij het nu beseft of niet, maar je daden laten het verlangen van je hart zien.

Sommige mensen willen aantrekkelijk gevonden worden, weer anderen willen macht en populariteit. Of: je persoonlijke dromen, je ambitie, je geld, je verslavende middelen of alcohol. Of: wat je hebt bereikt, een relatie, eten of je bezit, … en de lijst gaat maar door. Maar in één ding zijn ze allen gelijk, de intentie en bestemming van je hart is verschoven van de Schepper naar de schepping. God heeft ons bewust gemaakt met een verlangen naar verzadiging. Maar het is nooit bedoeld geweest om ons vol te laten zijn met de dingen in deze wereld. Het is geen fout dat niets van deze dingen een blijvende verzadiging geeft, omdat Jezus de enige is die onze leegte vullen kan.

God heeft ons bewust gemaakt met een verlangen naar verzadiging.

Hij zegt in Johannes 6:35 “Wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben.” De Heere zal je hartsverlangen onmetelijk verzadigen op zo een manier dat je nooit meer dorst zult hebben. De dingen die tijdelijke vreugde geven, ze vervagen. Net als de wereld die nooit verzadigd, maar telkens doet snakken naar meer. Maar in Jezus is de volheid van vreugde te vinden die blijft voor eeuwig. Als we ons richten op God en God alleen, dan belooft Hij dat we nooit droog zullen staan. Maar zelfs nu ik dit weet, moet ik toch iedere keer mijzelf corrigeren en mijn hart onderzoeken. Want wegglijden naar een verkeerde plek van afgoderij gebeurt me maar al te gemakkelijk. Soms ontdek ik dat ik naar dingen op zoek ben die in zichzelf goed zijn, maar die nooit bedoeld zijn als een eindbestemming. Het is niet bedoeld om de leegte te vullen en het mag niet op de troon zitten van ons hart. Of het gebeurt soms dat we verlangen naar iets van God of wat Hij geeft in plaats van dat we Hem zelf verlangen. En we ploeteren maar door in de zinloosheid. Want het is de Heere alleen die groei mogelijk maakt. Ons doel is enkel Jezus en het zoeken van Zijn Koninkrijk en de vruchten en al het andere wordt je gegeven. Blijf daarom voortdurend jezelf onderzoeken; zoek je God of zoek je vervulling ergens anders? Verlang jij naar God? Probeer je Hem te gebruiken als middel voor je eigen plannen?

Blijf daarom voortdurend jezelf onderzoeken; zoek je God of zoek je vervulling ergens anders?

Het is merkwaardig; het is net als in de sport, als jij je niet langer richt op de statistieken van je eigen grootse prestaties, dan begin je pas te winnen. Dit is wat de laatste tijd echt bij me is binnengekomen. Ik bid dat de Heere op een vergelijkbare manier ook tot jou gesproken heeft. We zoeken allen vervulling. Waar ga jij naar toe voor vervulling?

Meer toerusting