18 maart 2019

Jongeren snakken naar frisse lucht van eerlijkheid

Hiphop gaat keihard in Nederland. De toptien van meest gestreamde artiesten in Nederland op Spotify, bestaat vrijwel alleen uit hiphop-artiesten. Josylvio, Ronnie Flex en Lil’ Kleine vormen momenteel de ‘grote drie’.

Waarom is juist hiphop zo enorm populair? Hiphop lijkt vaak stoerdoenerij, met al die raps over ‘bitches en money’. Maar er is meer. Het lijkt of hiphop-artiesten steeds vaker hun stoere masker afzetten. Dat ze iets van hun eigen hart tonen. Open, rauw en eerlijk. En misschien verklaart dat ook het groeiende succes van hiphop? Jongeren ervaren het als een stukje echtheid in een samenleving die boordevol ‘fake’ zit.

Douwe Bob (geen rapper, maar ‘gewoon’ een zanger) zei laatst: “We leven in een vluchtige, fake ass tijd. In een soort Tindermaatschappij. Als je wil, kun je drie keer per dag naaien, dan schrijf je op Facebook hoe gezellig je het hebt en ga je vervolgens huilen in je kamer. Ik denk dat het belangrijk is dat we juist in deze tijd wat verse, frisse lucht van eerlijkheid krijgen. No one said that it was going to be easy.”

Zielenmuziek

Afgelopen jaarwisseling werd in Rotterdam de rapper Feis neergeschoten. Het veroorzaakte een enorme schokgolf in de muziekwereld. Feis was zo’n rapper die iets van zijn hart durfde te laten zien. Niet voor niets heette zijn laatste album ‘Hard van buiten, gebroken van binnen’. Zelf zei hij erover: “Er staan dingen op waar ik me bijna voor schaam om te laten horen, maar dat is goed denk ik. Het is eerlijk, zielenmuziek.”

Zonde en struggles

Het is makkelijk om neerbuigend te doen over hiphop. Of om te roepen dat het allemaal slecht en zelfs duivels is. Maar misschien kan de kerk ook iets leren van hiphoppers. Niet van hun levensstijl, maar wel van die rauwheid en eerlijkheid. Om eerlijk te zijn over onze pijn, zonde en struggles. Juist dan kan de genade van Christus schitteren. Dan krijg je echt vuurwerk. En zo is ook de reformatie begonnen: terug naar de kern, eerlijk zijn over zonde en genade, weg met die malle verering van priesters, dominees of wie dan ook.

Luister maar naar ‘oer-refo’ Maarten Luther: “Ik hoor veel liever hoe de grote heiligen gedwaald hebben en gevallen zijn, dan van de grote heerlijke daden en wonderen die zij hebben gedaan. Want hun dwaling en val getuigt dat zij ook mensen zijn geweest als ik. Wanneer ik hoor of lees hoe schandelijk David, Jona, Petrus en dergelijke grote heiligen gestruikeld hebben en gevallen zijn, krijg ik moed, omdat ik denk: God Die deze heiligen die toch zo zwaar gezondigd hebben, weer in genade heeft aangenomen, zal toch ook jou niet verwerpen.”

Deze column is eerder gepubliceerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk. Gertjan de Jong is medewerker bij jongerenorganisatie LCJ.

Meer toerusting