5 september 2018

Is ze niet mooi? 

Hoe belangrijk zou fysieke aantrekkingskracht moeten zijn in het streven naar een huwelijk? Of welke (eventuele) rol zou iemands fysieke verschijning moeten hebben in christelijk daten?

Door de jaren heen zijn jongens naar me toegekomen met vragen hierover. Gewoonlijk is het dan zo dat hij een godvruchtige jonge vrouw respecteert of bewondert (of, misschien vaker, andere mensen in zijn leven denken dat hij haar meer zou moeten bewonderen) en toch is hij niet fysiek tot haar aangetrokken. Zij is niet zijn ‘type’ zegt hij. Zou ik naar een relatie met haar moeten streven?

Wat zou jij tegen hem zeggen?

Ik zou zeggen, ‘Nee’. Of op z’n minst, ‘nog niet’. Gegeven de veelvoorkomende aannames en praktijken in de maatschappij van vandaag de dag, inclusief de christelijke gemeente, geloof ik niet dat een man of een vrouw een dating relatie zou moeten beginnen met iemand waartoe hij of zij zich niet fysiek voelt aangetrokken. Als hij andere dingen aan haar bewondert, ben ik er helemaal voor dat hij haar bevriend en haar leert kennen in veilige, ondubbelzinnige, niet-flirterige manieren. (waarschijnlijk in groepen) Maar ik geloof dat fysieke aantrekking, ten minste in de grote meerderheid van de gevallen, een essentieel onderdeel is om te bepalen of je wel of niet iemand zou daten of trouwen.

Dat gezegd hebbende, geloof ik ook dat fysieke aantrekking veel dieper en meer dynamisch is, zelf geestelijk, dan we geneigd zijn te denken. Het is niet statisch of objectief. Echte, betekenisvolle aantrekking is veel meer dan fysiek. De fysieke verschijning van een man of vrouw speelt slechts één rol in wat hen aantrekkelijk of aansprekend maakt. De rol is aanvankelijk enorm, zeg de eerste keer dat je iemand ontmoet, als alles wat je over hen weet is wat je ziet, voordat je zelfs hun naam kent of stem hoort. Maar de rol zal noodzakelijkerwijs ontwikkelen naarmate je iemand meer leert kennen. Nadat je iemand beter hebt leren kennen – door vrienden te vragen, door hen te horen praten, of door hun leven te bekijken – zal je hen nooit meer zien als slechts de persoon zoals je hem of haar als eerst zag.

Hoe meer we over hen leren, hoe meer hun verschijning wordt opgevuld, positief of negatief, met een nieuwe en diepere betekenis – met hun persoonlijkheid, hun overtuigingen, hun gevoel voor humor, hun geloof. Het ooit knappe meisje kan al haar charme verliezen en het meisje dat gemakkelijk over het hoofd gezien werd kan ontegenzeggelijk mooi worden. Allebei zien ze er hetzelfde uit als eerst, maar toch niet. Je ziet ze nu anders, zelfs hun fysieke verschijning.

Fysieke (en flexibele) aantrekkingskracht

Geloof je me niet? Vraag een 60-jaar-oud liefdeskoppel of zij nog steeds fysiek tot elkaar aangetrokken zijn. Sommigen van hen zijn meer tot elkaar aangetrokken dan ooit tevoren en dat is niet doordat ze aankomen, haar verliezen en meer moeite krijgen met rondlopen. Het is doordat hun verschijning in de ogen van hun geliefde steeds meer gevuld is met een verdiepte waardering voor de schoonheid in de ander. Ze zien iets anders in elkaars ogen. De handen zijn versleten, maar bekend en veilig. De rimpels zijn de jaren van trouwheid en geluk samen. Ware liefde ziet niet alleen voorbij de oppervlakte, maar ze zien ook de oppervlakte met nieuwe ogen.

Ware liefde ziet niet alleen voorbij de oppervlakte, maar ze zien ook de oppervlakte met nieuwe ogen.

Aan de andere kant, de beroemdheid die je nu zo hot vindt, kan zijn of haar hele aantrekkingskracht in één klap verliezen, letterlijk in één nieuwskop. De hartendief slaat zijn vriendin, of de vrouw op de voorkant van een tijdschrift slaapt met nog drie mannen. Het is opeens moeilijker om zelfs naar afbeeldingen van hen te kijken. Ze zien er hetzelfde uit, maar toch niet. Je ziet dezelfde afbeeldingen nu anders – hetzelfde haar, dezelfde ogen, hetzelfde figuur – allemaal opeens onaantrekkelijk.

Fysieke aantrekkingskracht is reëel, maar flexibel. God heeft ons gemaakt om schoonheid in Zijn ontwerp te waarderen – om mannen (voor vrouwen) en vrouwen (voor mannen) fysiek aantrekkelijk te vinden – en dat is een reëel en belangrijk element in ons streven naar een huwelijk en uiteindelijk in onze ontwikkeling binnen dat huwelijksverbond. God gaf ons fysieke zintuigen en verlangens voor onze bestwil, maar dat is slechts één element van wat mensen aantrekkelijk maakt en het is niet eens het belangrijkste element – het komt niet eens in de buurt. Wederzijds geloof in Jezus Christus zou het meest aantrekkelijke element moeten zijn in elke mogelijk echtgenoot of echtgenote.

Schoonheid is ijdel

Dit zou het meest belangrijke kunnen zijn wat we kunnen leren over fysieke (of seksuele) aantrekkingskracht: dat het op zijn rijkst en volst niet slechts, of zelfs voor het belangrijkste deel fysiek is (ogen, haar en figuur). “Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest die zal geprezen worden.” (Spreuken 31:30) Waarom was het nodig dat Salomo dat opschreef? Omdat fysieke schoonheid en charme natuurlijk aantrekkelijk zijn, maar zonder geloof zijn ze afnemend en vluchtig.

Je kunt naar een afbeelding kijken in een advertentie of in een app en beslissen of iemands fysieke uitstraling aantrekkelijk voor je is, maar dat is alsof je een huis koopt gebaseerd op een plaatje vanuit de voortuin. De meeste mensen willen wel genieten van de voorkant van hun huis, maar dat staat doorgaans niet op het top-10 of top-15 lijstje met wensen waar ze naar op zoek zijn in een huis. Hoeveel slaapkamers en badkamers zijn er? Is de apparatuur de laatste tien, vijftien jaar vernieuwd? In welke staat is de fundering? De buitenkant kan voor sommigen het belangrijkste gedeelte zijn, maar dat zijn mensen die waarschijnlijk nog nooit zelf een huis in bezit hebben gehad. De binnenkant van het huis (ruimte, apparatuur en ontwerp) kan heel wat fouten aan de buitenkant compenseren, maar geen enkele hoeveelheid verf en creativiteit kan grote problemen van binnen oplossen.

Dus laten we de vraag op een andere manier stellen. Zou een christelijke man een christelijke vrouw voor een huwelijk moeten nastreven waartoe hij zich wel fysiek voelt aangetrokken? Ik zou kunnen zeggen: “Nee”, dat is; “Als alles wat je weet of leuk vindt aan haar is wat je ziet.” Ik zou je aanmoedigen om vrienden met haar te worden en haar te leren kennen op veilige, ondubbelzinnige, niet-flirterige manieren (waarschijnlijk in groepen) totdat je weet of er echte schoonheid ligt achter haar gezicht en al het andere wat iedereen kan zien. Heb je genoeg van haar geloof, haar geestelijke kracht en volwassenheid, haar Christus gelijkvormigheid gezien om te weten of haar schoonheid echt is en standvastig of oppervlakkig en afnemend?

Beter door de jaren heen

Als godvruchtige mannen en vrouwen zouden we godvruchtigheid ongelofelijk aantrekkelijk moeten vinden.

Ik zou een man niet aanmoedigen om een godvruchtige vrouw na te streven waartoe hij zich niet voelt aangetrokken, maar ik zou het gesprek daar ook niet laten beëindigen. Het kan zijn dat ik hem een paar vragen geef om zichzelf te stellen, zoals bijvoorbeeld, als ze echt een godvruchtige vrouw is waarom zou je je dan meer aangetrokken voelen tot het ongelovige meisje in je wiskundeklas? Of (voor de vrouwen) als hij echt een godvruchtige man is, waarom zou je je dan meer aangetrokken voelen tot de goddeloze jongen op het werk?

Als godvruchtige mannen en vrouwen zouden we godvruchtigheid ongelofelijk aantrekkelijk moeten vinden. In feite zou het in onze ogen en harten het meest aantrekkelijk moeten zijn aan de meest aantrekkelijke mensen. Dat betekent niet dat als je een christen bent, dat je dan elke christen aantrekkelijk moet vinden. Maar het zou wel moeten betekenen dat er een thema of opvallend patroon zit in wat je aantrekkelijk vind.

In onze tijd, lijkt het in het algemeen verstandig voor mannen en vrouwen om te daten met iemand waartoe ze zich aangetrokken voelen. En christelijke mannen en vrouwen zouden harten moeten ontwikkelen die zich meer aangetrokken voelen tot geloof en karakter dan wat dan ook anders. De wereld om ons heen zal verkondigen dat fysieke schoonheid alles is, maar wij weten en verlangen beter. Van alle mensen in de wereld zouden wij het meest vrij moeten zijn van verslaafdheid aan fysieke verschijning en seksuele prikkeling. Onze ogen zouden met toenemende mate gedreven moeten worden naar bescheidenheid, niet naar onbescheidenheid.

Als we de ogen en het hart van Jezus zouden aantrekken, zouden we toenemend in staat moeten zijn om door alle tijdelijke en verdwijnende verschijningen heen te kijken naar de dingen die echte schoonheid hebben – de kwaliteiten in elkaar die Jezus imiteren en de hemel verwachten. De kwaliteiten die sterker worden door de jaren heen.

Mijn hoop voor mannen

Wat is mijn hoop voor christelijke mannen? “En dit bid ik dat uw liefde nog steeds overvloediger wordt in kennis en alle fijngevoeligheid, opdat u kunt onderscheiden wat wezenlijk is, opdat u oprecht bent en zonder aanstoot te geven tot de dag van Christus, vervuld met vruchten van gerechtigheid, die door Jezus Christus zijn, tot heerlijkheid van God” (Filippenzen 1:9-11).

Ik wil dat onze mannen (en vrouwen) bekend zullen staan voor het herkennen en bevestigen van wat oprecht uitnemend en mooi is, dat er een vreemde en duurzame zuiverheid in ons streven naar een huwelijk is. Wat geweldig zou het zijn als de wereld verward zou raken door jou interesse in een christelijke vrouw die zij fysiek minder aantrekkelijk vinden, alleen om het volkomen logisch verklaarbaar te maken vijfentwintig jaar later wanneer jij gelukkig getrouwd bent (en meer tot je echtgenoot aangetrokken dan ooit tevoren) en zij zijn vijf maanden in hun vijfde huwelijk.

Als jij een christen bent en je voelt je niet zo aangetrokken tot godvruchtigheid als je zou willen, of je voelt dat je gefixeerd raakt op fysieke schoonheid, wat zou je moeten doen? Belijd het aan een broeder, breng er iemand bij om samen met je die verlangens te onderzoeken, iemand die je kan helpen om het Evangelie toe te passen in genade en waarheid. En ga dan opzoek naar bewijzen van genade in godvruchtige vrouwen.

Het is gemakkelijk om fysieke kenmerken op te merken – vrijwel elke man in de wereld is daartoe in staat – maar disciplineer jezelf erin om echte schoonheid te zien in en te waarderen. Schoonheid die niet pronkt, maar verborgen ligt in het hart van een vrouw en uitgedrukt wordt in dingen zoals geduld, vriendelijkheid, en onbaatzuchtigheid. Zeg een gebed van dankbaarheid voor wat je ziet in vrouwen zoals hen en deel het dan met je vriend. Breng verandering in de ruwe kleedkamergesprekken van de wereld door echte en blijvende schoonheid met nederigheid en respect aan te prijzen.

Leer de ijdelheid van fysieke schoonheid (in zichzelf) en de leugens van charme en vleierij en train je hart en verstand erin om vrouwen wiens hart hot is voor Jezus te prijzen en te verlangen.

Meer toerusting