16 augustus 2015

Lieve meiden, ik wil jullie seksuele aantrekkelijkheid niet fotograferen

Ik ben nu al zes jaar fotograaf en ik zie in de laatste jaren een trend dat meiden zichzelf seksualiseren in hun fotosessies. Vrijwel hun hele lichaam onthullen ze. Ze zitten met minuscule zwemkleding midden in een sneeuwwit weiland. Met mini-pyjama’s aan leunen ze op hun bed, terwijl ze selfies maken met hun telefoon of terwijl iemand anders foto’s maakt. Foto’s vanuit bepaalde hoeken zodat het net lijkt alsof er ’s nachts door hun raam wordt gegluurd. De samenleving leert tieners geloven dat ‘sexy’ hetzelfde is als ‘mooi’, dat dit één en hetzelfde is. Zelfs de meest goedbedoelende tieners staan voor mijn camera met die bepaalde blik in hun ogen, hun mond op een bepaalde manier en hun lichaam in een positie die schreeuwt: “Ik heb wat jullie willen, jongens!” Ze doen na wat ze zien, ze willen er mooi uit zien, maar de lichaamstaal komt vaak heel anders over.

Meiden, ‘sexy’ is niet de enige manier om je schoonheid te laten zien. Je hoeft je niet op een provocerende manier te kleden en te poseren om mooi te zijn. En je moet er zeker van zijn dat de fotografen met wie je werkt, weten dat je niet op deze manier voor hen zal poseren. Jíj moet beslissen hoe je wilt dat je foto’s eruit zien en hoe je geportretteerd wil worden, niet zij. Ik, als een volgeling van God, echtgenote, moeder en professional, wil niet meedoen aan de overseksualisering van onze jeugd, omdat ik van je houdt en weet dat je zoveel meer waard bent dan de wereld je vertelt.

Je hoeft niet verseksualiseerd te worden door wie dan ook omdat zij denken dat provocerende houdingen mooi zijn, of schattig, of leuk. De wereld wil dat je sexy bent, zodat ze je sexy kleren kunnen verkopen en je kunnen voeden met sexy troep in boeken, artikelen en films. Om vervolgens te profiteren van je lage zelfvertrouwen door je te laten zwichten voor de wereld van plastische chirurgie. Omdat we allemaal weten dat elke mooie meid moet worden uitgerust met een mooie cupmaat D. Echt waar?

Schoonheid is onvergankelijk

Je bent mooi. Puur en simpel. Dat is iedereen. In 1 Petrus 3:4 vertelt God ons dat schoonheid gevonden wordt in de verborgen persoon van het hart. Het is de onvergankelijke eigenschap van een zachtmoedige en stille geest die kostbaar is voor God. Vertelt de wereld dat schoonheid kan vergaan? Natuurlijk kan dat! Een paar kilo erbij kan je schoonheid in de ogen van de wereld verwoesten, toch? Vertelt de wereld jou dat schoonheid nooit voorbij gaat? De wereld vertelt dat we ons in een race tegen de klok bevinden en dat we alles moeten doen om onze schoonheid te onderhouden door operaties, crèmes en bizarre dieetschema’s. Wat is echte, onvergankelijke schoonheid? Dat we het leven van de mensen om ons heen mooi maken. Echte schoonheid is een meelevende geest met een liefde die geen beperkingen of grenzen kent. Schoonheid is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Schoonheid kent veel definities. Wij moeten zorgvuldig kiezen welk voorbeeld van schoonheid we willen volgen. Het kan iets betekenen dat het oog streelt, én het kan iets betekenen dat het hart streelt. Waar leg jij de meeste nadruk op? In de mooiste vrouwen die ik ken, schijnt het licht van Christus zo helder dat ze zelf stralen; ze zijn kostbaar en geroepen voor een groter doel – welke maat, vorm, huidtint of cupmaat ze ook hebben. Dat is schoonheid. Weten wie je bent, waar je naar streeft en wie je probeert te behagen.

Meningen zijn grillig

Enkele honderden jaren geleden werd je beschouwd als een lekker ding als je wat extra vlees op je botten had en je huid nooit zonlicht zag. Meisjes met zichtbare spieren werden ‘lelijk’ gevonden. In de jaren tachtig was de fitnesswereld sterk in opkomst en iedereen die ‘iemand was’ moest spieren kweken en zorgen voor een gebruinde huid om gezien te worden. Wacht eens even, ik dacht dat spieren en een gebruinde huid niet populair waren? Goed, oké, daar kan ik voor zorgen. Ik zal bruinen en gaan fitnessen. Voor elkaar! Nu ben ik een maatje 34 en word ik als lekkerding beschouwd! Bam! Ik ben mooi in de jaren 80, yes! Spoel eens door naar vandaag. Ok, meiden met maat 36, jullie zijn niet langer een lekkerding. Nu willen we maat twee. Ja, een maatje 32, dat is wat we bedoelden! En je moet een opening tussen je dijen hebben als je met je enkels tegen elkaar staat. En als je maat 32 hebt, maar geen opening word je als vet mager beschouwd. Je. Neemt. Me. Zeker. In. De. Maling?!

Zie je wat ik bedoel? De wereld is wispelturig. Ze weet niet wat ze wil. Het zal altijd veranderen. Stijlen. Kapsels. Kleurenschema’s in je badkamer. Wat als mooi wordt gezien. Wil je een eind maken aan deze gekte? Focus op dat wat blijft, op wat onveranderlijk is. God is onveranderlijk. Zijn beloften zijn onveranderlijk. Zijn liefde voor jou is onveranderlijk. Zijn mening over jou is onveranderlijk. Focus op wat je kent als onveranderlijk. Een zachtmoedige en stille geest is onvergankelijk. Die zelfbruinende spray echter, …
Wist je dat het gebruik van het woord ‘schoonheid’ minder is geworden in de Engelse taal? Raad eens welk woord steeds meer wordt gebruikt in de Engelse taal? Sexy. Hmm… De achteruitgang van het woord ‘schoonheid’ begon toen vrouwen begonnen toe te staan dat ze verseksualiseerd werden.

Je seksualiteit behoort je man toe

Sexy heeft haar eigen plaats, meiden. Maar haar rechtmatige plaats is veilig in de ogen, het hart en het verstand van je echtgenoot. Ik ben een echte sexy dame en zal dat altijd zijn – en nog veel meer dan dat (en sommige dagen is het een strijd om dit voor ogen te houden). Weet je waarom? Omdat het hart van mijn echtgenoot op mij vertrouwt. We hebben in elkaar geïnvesteerd. De tijd kan mijn seksuele aantrekkingskracht niet wegnemen op de manier waarop de wereld dat toestaat.

Wanneer je sexy bent voor je echtgenoot, verkoopt hij je niet zoals de media dit doet; hij eert jou. Wanneer je sexy bent voor je echtgenoot verlangt zijn hart naar jou, boven alle anderen. Wanneer je sexy bent voor je echtgenoot, vertel je hem dat hij je één en alles is en dat je alleen voor zijn ogen bestemd bent. Zou jij je daardoor niet speciaal voelen? Om te weten dat iemand ervoor koos om iets dat zo speciaal is zo lang te bewaren, alleen om het op een dag aan jou te geven?

Bewaar je seksualiteit voor iemand die jou zal respecteren, iemand wie begrijpt: wanneer jij hem het geschenk van jezelf geeft, mag hij dat niet domineren, regeren of ervan profiteren, want hij is geroepen om jou exact hetzelfde terug te geven. Je bezit elkaar niet om te manipuleren. Je bezit elkaar omdat je geroepen bent om te zorgen voor wat aan jou gegeven is. Onthoud wat sexy is. Het is iemand verlangend maken naar seks met jou. God vraagt Zijn volk om bij Zijn plan te blijven voor man en vrouw, en om seks te houden waar het hoort. In een huwelijk. In een veilig huwelijk. (Lees 1 Korintiërs 7:1-40, Hebreeën 13:4, Genesis 2:24, Spreuken 5:15-19.)

Ik zie ieder jaar weer prachtige jonge meiden die foto’s posten op Facebook en Instagram die als het ware seksualisering uitschreeuwen. Vrienden en familie reageren allemaal hoe ‘mooi’, ‘geweldig’ en ‘volwassen’ de meiden eruitzien, terwijl ze er in werkelijkheid uitzien als al die modellen op de covers van onze tijdschriften, billboards en andere nieuwsuitingen. Zo geven ze toe aan seksualisering, omdat de wereld om hen heen zegt dat sexy de enige manier is om te laten zien wat mooi is. Ik smeek je, val hier niet voor! Leg je seksuele aantrekkingskracht niet in de handen van hen die jou willen gebruiken. Sexy heeft haar eigen tijd om te stralen, dus wees geduldig. Sexy behoort niet toe aan een tienermeid. Sexy oogt niet goed op een tienermeisje. Sexy betekent ‘seksueel aantrekkelijk of prikkelend, iemand opwinden op een seksuele manier’. “Ha opa & oma, hier hebben jullie een grote foto van mij, halfnaakt en met een sexy, verleidelijke glimlach – voor aan de muur, zodat jullie kunnen zien hoe sexy ik ben!”

Het medicijn voor deze verseksualiseerde epidemie is simpel. Zelfaanvaarding is dé manier om sexy te plaatsen waar het hoort. Zelfaanvaarding is weten wie we zijn, Wie we dienen, en waarvoor we bedoeld zijn. Schoonheid is onvergankelijk. Schoonheid is blijvend. Schoonheid kan niet veranderd worden door de meningen van anderen.
Wat betekent schoonheid volgens jou? Geloof jij dat seksualisering schoonheid is, of ben je zeker van het feit dat jij veel meer waard bent?

Meer toerusting