8 april 2019

In de nesten gewerkt

Sinds kort is hij is hun grote, gehate vijand. Dat heb ik me tenminste laten vertellen. Ik ben (helaas) nog niet getuige geweest van één van hun aanvalspogingen, maar die schijnen zo nu en dan wel degelijk plaats te vinden. Hun haat komt trouwens niet van de lucht. Ze hebben er eigenlijk best wel een geldige reden voor. En aangezien ze niet kunnen lezen, weten ze ook niet dat ze hun vijanden lief moeten hebben. Daarnaast heeft niemand hen ooit vertelt over die rechterwang die ze de man toe zouden moeten keren. Dus, wat overblijft, is haat.

De reden kan ik je trouwens wel kort uit de doeken doen. Een poosje terug is meester Meeuwenmoller het dak opgeklommen. Een gezinnetje uit het beruchte vogelras had zich namelijk op zijn dak gevestigd. Omdat hij daar niet van gediend was, wilde hij een pannetje voor hun plannetje steken. Binnen luttele minuten had hij de toegang tot het meeuwennest gesloten middels een dakpan.

Vanaf die tijd nemen de meeuwen wraak. Zodra hij buiten op z’n erf loopt, scheren de meeuwen rakelings over hem heen. Ze hebben vooralsnog geen uitwerpselen op zijn hoofd gebombardeerd, maar ik vrees dat dat nog zeker op de planning staat. De meeuwen zijn razend. De toegang tot nota bene hun eigen nest is ze immers ontnomen. Zo blijkt maar weer: wie een meeuw úit de nesten werkt, werkt zichzelf ín de nesten.

In feite gaat dat ook zo als je de duivel geen toegang meer verleent tot je hart. Dan wordt hij razend. Dan ben je z’n vijand geworden. En reken er maar op dat hij je dan aan gaat vallen. Met twijfels, verleiding en zorgen. Soms lijkt hij zó dichtbij te komen, dat het je haast de kop kost…

Of ik een oplossing heb? Ik denk het. Het is er eentje die voor meester Meeuwenmoller niet zal werken, maar voor jou hopelijk wel. Ik denk namelijk dat je het beste binnen kunt blijven!

Meester Meeuwenmoller kan uiteraard niet als een kluizenaar thuis blijven zitten. Die moet nog naar z’n werk en zo nu en dan boodschappen doen. Echter, wat jou betreft: wat heb je nog ‘in de wereld’ te zoeken? ‘De wereld’ in Bijbelse zin dan natuurlijk. Is het echt nodig om naar buiten te gaan en zo de aanvallen van de vijand te riskeren? Blijf liever binnen.

Oftewel: geen uitstapjes naar gekke websites maken. Geen bezoekjes doen aan plekken waar God niet is. ‘Binnen blijven’ is bescherming zoeken in Gods huis. ‘Binnen blijven’ is jezelf niet te buiten gaan aan wat ook maar. Niet uit je dak gaan. Niet zo maar uit je vel springen van woede. Samengevat: ‘Binnen blijven’ is dichtbij Jezus blijven.

Oeps. Komt dit advies te laat? Had je jezelf al in de nesten gewerkt? Kom alsnog gauw binnen dan! Het is nog niet te laat. De aanvallen van de vijand hebben je nog niet vernietigd. Binnen is er plaats voor iedereen. Binnen is het veilig. Binnen bidden we.

‘Bescherm ons, in de bange tijd
van zielsverzoeking en van strijd;
Laat nooit de bozen vijand toe,
dat hij ons enig’ hinder doe.’

Meer toerusting