1 augustus 2019

De duivel heeft z’n PR
goed op orde

Gek genoeg lijkt het kwaad vaak wel aantrekkelijk en ‘sexy’. Kijk naar de misdaadwereld. Die wereld heeft wel iets spannends en zelfs iets romantisch. Toch? Misdaadjournalist John van den Heuvel was er afgelopen zondag in VPRO Zomergasten heel duidelijk over. Die romantische verhalen over de onderwereld, het is ‘bullshit’. Van den Heuvel: “Door films als The Godfather kun je denken dat er een zweem van romantiek om de onderwereld hangt. Dat is complete onzin. Die wereld is kei- en keihard. Mensen slachten elkaar af, vriendschapsrelaties bestaan niet of die gaan stuk, familierelaties gaan kapot.” (bron)

Oorlog is allesbehalve cool

Ook oorlog heeft, net als de onderwereld, iets stoers en aantrekkelijks. Games als Call of Duty zijn niet voor niks zo populair. Volgens de makers wordt oorlog in deze game ‘zo realistisch mogelijk’ neergezet.

Een voormalig marinier denkt daar wat anders over. Op Twitter deed hij een boekje open over de realiteit van oorlog: “We zagen in Irak zelfmoordterroristen explosieven aan hun borst bevestigen en grote dosissen drugs nemen voor ze schreeuwend op ons toe kwamen gelopen. Zo voelden ze de impact van de kogels niet die hun lichaam raakten, terwijl wanhopige mariniers er alles aan deden om hen tegen te houden (…) De realiteit van de oorlog is naar beelden moeten kijken van een drone-aanval, wetende dat er waarschijnlijk burgers en kinderen zullen omkomen bij de ontploffing. Daar naar moeten kijken als kersverse vader van een zoon, van wie je een dekentje in je rugzak hebt zitten…” (bron)

Pijn, tranen en verloren ledematen

Volgens de oud-militair is er niks ‘poëtisch of glorieus of stoer aan oorlog voeren’. “De realiteit van de oorlog is een leven lang – een LEVEN LANG – van beperkingen, mentale problemen, verlies, spijt, pijn, tranen, verloren ledematen, nachtmerries, gebroken gezinnen, weduwen, weduwnaars, wezen en herinneringen die je nooit meer uit je geheugen kan wissen. Dat – DAT – is de realiteit van de oorlog. Het is niet iets dat je in een videospelletje kan vastleggen.”

Van de duivel kun je veel zeggen, maar hij heeft z’n PR uitstekend op orde. Alles wat hij te bieden heeft is dood en vernietiging, maar hij weet het prachtig te verpakken. Oorlog, misdaad, maar ook dronkenschap en overspel weet hij fraai aan te kleden en te presenteren. Zeker ook in vakantietijd. Al die ‘mooie, stoere verhalen’ over kotsend boven de wc hangen en ‘ik neem elke meid hier’ (zie bron). Is dat stoer en het ‘goede leven’? Bullshit! Achter al die stoere maskers zit zoveel angst, onzekerheid en ellende. Met dit gedrag bezorgen jongeren elkaar soa’s en trauma’s.

Asjeblieft, geloof die PR-praatjes van de duivel niet. Hij is een aartsleugenaar en helpt je naar de ondergang. Voor het Leven moet je bij Christus zijn.

Deze column is eerder gepubliceerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk. Gertjan de Jong is medewerker bij jongerenorganisatie LCJ.

Meer toerusting