14 maart 2020

C.S. Lewis over het Coronavirus

Het is inmiddels duidelijk dat Covid-19 een dodelijke pandemie is die wereldwijd ernstige gevolgen heeft. Alle nodige voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Maar de woorden die C.S. Lewis 72 jaar geleden schreef zijn ook nu nog relevant. Je hoeft voor “atoombom” alleen maar “coronavirus” in te vullen.

“In zekere zin geven we veel te veel aandacht aan de atoombom. “Hoe moeten we ons staande houden in deze tijd van atoomdreiging?” Ik zou bijna zeggen: “Hoe bedoel je? Gewoon zoals je ook had moeten leven in de zestiende eeuw, toen Londen bijna elk jaar te maken had met een uitbraak van de pest. Of zoals je had moeten leven in de tijd van de Vikingen, toen de kapers uit Scandinavië elk moment konden aanmeren en midden in de nacht je keel konden doorsnijden. Of inderdaad, zoals je nu al leeft in een tijd van kanker, een tijd van syfilis, een tijd van polio, een tijd van vliegtuigkapingen, een tijd van treinongelukken, een tijd van verkeersongevallen.”

Met andere woorden: laten we niet overdrijven en niet net doen of zich nog nooit zo’n ernstige situatie heeft voorgedaan. Geloof me, lieve lezers en lezeressen, u en al degenen die u dierbaar zijn waren al ter dood veroordeeld lang voordat de atoombom was uitgevonden: een behoorlijk groot percentage van ons zou toch al op een nare manier aan zijn einde komen. We hadden inderdaad één groot voordeel ten opzichte van onze voorouders: pijnstilling – maar dat hebben we nog steeds. Het is volstrekt belachelijk om klagend en met een lang gezicht rond te lopen omdat de wetenschap een nieuwe mogelijkheid heeft uitgedacht waardoor we vroegtijdig en op een pijnlijke manier aan ons einde kunnen komen. En dat in een wereld die al wemelt van dit soort mogelijkheden, en waarin de dood zelf helemaal geen mogelijkheid, maar een zekerheid is.

Dat is het eerste punt dat ik wil maken, en het eerste wat we zouden moeten doen is onszelf herpakken en ons niet langer laten leiden door onze emoties. Als we vernietigd zullen worden door een atoombom, laten we op dat moment dan zinvolle en menselijke dingen aan het doen zijn – bidden, werken, lesgeven, lezen, muziek luisteren, de kinderen in bad doen, tennissen, of met een biertje in de hand met vrienden kletsen terwijl we aan het darten zijn – en niet bij elkaar kruipen als bange schapen terwijl we alleen maar aan bommen kunnen denken. Ze mogen dan misschien onze lichamen kapotmaken (daar is een microbe toe in staat), maar ze hoeven onze geest niet te beheersen.

– Uit “On Living in an Atomic Age” (1948)

Matt Smethurst is hoofdredacteur van The Gospel Coalition en auteur van diverse boeken. Hij en zijn vrouw Maghan hebben drie kinderen en wonen in Louisville (Kentucky). Ze zijn lid van de Third Avenue Baptist Church, waar Matt ouderling is. Hij is op Twitter te volgen via @MattSmethurst.

Meer toerusting