Lengte: 45:56 / Bekeken: 1234 x
Serie:

Wat is een gezonde gemeente? – en ben jij een gezond lid?

In deze aflevering van Godgericht in gesprek spreken Marcel Vroegop, Ruard Ophoff en Laurens Pruis over ‘Wat is een gezonde gemeente – en ben jij een gezond lid?’.

Mensen vragen zich wel eens af of het idee van gemeente-zijn niet achterhaald is. Geloven is toch een persoonlijk zaak? Bovendien, je kunt je geestelijke kost tegenwoordig overal vandaan halen; daar heb je de gemeente toch niet voor nodig? Met andere woorden: ‘Is de gemeente nou werkelijk zo belangrijk?’

Volgens Marcel is geloven inderdaad iets persoonlijks, maar tegelijkertijd benadrukt hij: ‘Geloven doe je niet in je eentje.’ En Laurens vult aan: ‘De enige echte methode die God heeft gegeven om zijn evangelie in deze wereld te verspreiden.’ Hoe zit dat precies? En wat zijn dan kenmerken van een gezonde gemeente?

Aan de hand van twee boeken over gemeente-zijn proberen de mannen deze vragen te beantwoorden. Eén van de kenmerken uit het boek Wat is een gezonde gemeente is bijvoorbeeld bijbelverklarende prediking. Volgens Mark Dever, de schrijver van het boek, is dit zelfs essentieel voor een gezonde gemeente. Naar aanleiding van deze kenmerken van een gezonde gemeente, zegt Laurens: ‘Gezonde leer is als het ware de motor van een gezonde gemeente. Maar de gemeente is veel meer dan alleen de zondagochtend; zo zouden ook gemeenschap en discipelschap een belangrijke rol moeten spelen in de gemeente en het dagelijks leven van de leden.’

Met andere woorden: de gemeente is essentieel voor het christenleven en is een verantwoordelijkheid voor iedere christen. En misschien is dit ook wel de spannendste vraag van deze podcast: ‘Welke rol speel jij in de gemeente?’ Dit – en nog veel meer – in de tweede aflevering van Godgericht in gesprek!

Meer toerusting