Lengte: 2:54 / Bekeken: 633 x
Serie:

Waarom is het belangrijk dat een gemeente samenkomt?

Misschien ben je de hele week alleen en worstel je met geloofstwijfel. Je komt opdagen in de samenkomst, je kijkt om je heen en ziet andere mensen dezelfde lofliederen zingen als die jij zingt en je hart en geloof worden daardoor versterkt. Misschien werd je bang of maakte je je zorgen door alle nieuwsberichten die je zag, door de politiek en alle kwesties in deze wereld. Je begon te denken dat dit de belangrijkste kwesties waren. We moeten ons ermee bemoeien, we moeten iets doen, anders gaat Amerika ten onder.

Maar dan kom je in de dienst, je luistert naar de predikant. Hij vertelt je dat Jezus Koning is en dat Jezus overwint. Ook dat Hij op een dag Zijn heiligen recht zal doen, zoals ook Hij in ere is hersteld. Daarvan komt jouw hart tot bedaren, het vindt rust in deze waarheden van het evangelie. Je kijkt opnieuw om je heen en je hoort andere mensen zeggen: ‘Amen, zo is het.’ Ik hoor hen op hem reageren, terwijl hij het evangelie verkondigt. Opnieuw wordt mijn geloof versterkt en verkwikt door de aanwezigheid van de mensen om me heen.

Misschien heb ik mijn zonde weggestopt of heb jij de hele week je zonde weggestopt. Dan nodigt dat oudere stel je uit voor de lunch en ze vragen je: ‘Hoe gaat het met je? Hoe gaat het echt met je?’ Je loopt met iets. Je was geneigd het verborgen te houden. Misschien is het eenzaamheid, misschien een zonde. Op dat moment denk je: Ja, ik zal dit toch maar delen. Dan kunnen ze je erbovenop helpen door er met je over te praten. Ja, zulke dingen gebeuren in de samenkomst.

Ik snap wel dat een livestream mensen aanspreekt. Samenkomen met andere gelovigen kan ongemakkelijk zijn. Anderen liefhebben en betrokken raken in hun leven, is ongemakkelijk. Maar weet je, zo is dat nu eenmaal met liefde. Liefde is ongemakkelijk. Sterker nog, het evangelie is ongemakkelijk. Het betekent zondaars liefhebben. Mensen zoals jij en ik. Al die ongemakken, al dat gedoe van de echte gemeente waarmee we te maken krijgen als we samenkomen, kunnen we vermijden via de livestream. Maar nee, dat zijn juist de dingen die God bedoeld heeft om mij te laten groeien en ons gelijkvormig te maken aan Zijn eigen liefdevolle beeld dat Hij zichtbaar maakt in het evangelie.

Meer toerusting