Lengte: 2:58 / Bekeken: 3251 x

De essentie van liefhebben is niet doen

De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen.’ (Job 22:24-26) God liefhebben is niet eerst gaan werken voor God.

God liefhebben is niet eerst gaan werken voor God.

Een stemmetje in je hoofd zegt nu: “Ja, maar hoe zit het dan met Johannes 14:15? ‘Als U mij liefhebt, neem dan Mijn geboden in acht.’?” Hoe zit dat? Het is ontzettend belangrijk om te zien dat Hij de twee onderscheidt. Als je het ene doet, dan doe je ook het andere. Maar ze zijn niet hetzelfde. Als je van Mij houdt, dan doe je dat – maar enkel het doen is niet hetzelfde. Dit is de wortel, dat is de vrucht.

Misschien is dat ook wel de reden waarom iedere keer als de reeks van ‘hart, ziel, verstand en kracht’ in de Evangeliën genoemd worden, het hart als eerste wordt genoemd. Omdat het hart niet een orgaan is van prestatie, maar een orgaan van je voorliefde. Het hart heeft voorkeur en we doen de dingen die we het liefste willen.

Het eerste gebod is om lief te hebben met al jouw voorkeur. Geef Hem de voorkeur boven alles. Laat Hem jouw goud, zilver en je alles zijn. Dat zal je gedrag doen veranderen. Als je dat omkeert en eerst probeert te doen en doet, omdat je niet kunt begrijpen wat het betekent om te genieten, voorliefde te hebben, plezier te hebben, om te koesteren, dan ben je geen christen. Dat is geen christendom.

 

Meer toerusting