Lengte: 3:04 / Bekeken: 1101 x
Serie:

Een onlinekerk is een innerlijke tegenstrijdigheid

door:

Tags: ,

Een onlinekerk is een innerlijke tegenstrijdigheid. Wat we zien van de bijbelse visie op de gemeente komt uit Handelingen 2:42-47. Je ziet daar eten, je ziet gemeenschap, je ziet onderwijs, je ziet gebed.

Iets daarvan is zeker ook online mogelijk. Het maakt dingen mogelijk als onderwijs en muziek. Ik ben dankbaar dat we deze mogelijkheden hebben gehad tijdens de pandemie en daarna, zodat we met elkaar toch via deze middelen een gemeenschap konden vormen.

Maar veel van die dingen kan een onlinekerk niet bieden. Dan gaat het vooral om de sacramenten. Een onlinekerk kan je het water van de doop niet geven, kan je het lichaam en het bloed niet uitdelen, het brood en de wijn. Christus’ lichaam dat voor ons gebroken is en Zijn bloed dat voor ons vergoten is. Ze kan ons deze dingen niet bieden.

Maar ik denk dat onlinekerk-zijn ook op een fundamenteel niveau niet voldoet aan het bijbelse ideaal, omdat het een van onze huidige problemen versterkt. Als we naar een dienst in onze gemeente gaan, weten we dat mensen nog altijd gemakkelijk kunnen doen alsof. Mensen kunnen gemakkelijk een masker voordoen, misschien niet een letterlijk masker, maar een masker dat verbergt hoe ze zich echt voelen en wat ze op dat moment meemaken.

Stel je eens voor hoeveel moeilijker het wordt om dat masker af te doen als we onlinediensten hebben, omdat we alleen die delen van onszelf laten zien die we bereid zijn aan anderen te laten zien en met hen te delen. In de samenkomst van de gemeente lukt dat soms opeens niet, op een onverwacht moment. Een bepaald lied ontlokt je een emotionele reactie, zelfs tranen, of je stapt binnen vanuit een moeilijke situatie met je kinderen en mensen zien dat. Of je komt laat binnen, je zit achterin en je bent alleen. Zo biedt de samengekomen gemeente je allerlei mogelijkheden om je te laten verrassen door hoe mensen je opmerken en voor je zorgen. Zo’n soort omgeving is gewoon niet mogelijk bij een onlinekerk. Daarom zeg ik dat een onlinekerk een innerlijke tegenstrijdigheid is en dat we van de samenkomst van de gemeente onze prioriteit moeten maken.

Meer toerusting