12 april 2019

Vijf vragen die je aan jezelf kunt stellen voordat je gaat daten

Ik ben net negentien geworden en ik ben nog nooit op een date geweest. Echt waar, geen koffie, geen eten, geen film, geen intieme afspraakjes – nooit. Dat is niet omdat ik niet van jongens houd of omdat ik nooit wil trouwen. Dat wil ik zeker wel. Het is omdat ik wacht met daten totdat ik kan trouwen en ik ben nog niet aan trouwen toe.

Ik denk dat ik er binnen een paar jaar klaar voor zal zijn. Het idee om gericht te daten met motieven die door het evangelie gevoed zijn, prikkelen mij. Daarom probeer ik dit nu te gebruiken om het juiste soort hart te kweken. Ik wil liefdesverdriet, pijnlijke gevolgen en naïeve fouten vermijden. Om ervoor te zorgen dat ik ga daten om de juiste redenen, op het juiste moment en tot Gods eer, heb ik vijf vragen opgesteld. Vijf indicatoren die mij vertellen of ik aan daten toe ben of niet.

1. Ben ik aan het daten om bevestiging te vinden?

Daten is onafscheidelijk verbonden aan bevestiging. Op dit terrein is iemand die leeft, ademt, chocolade en bloemen geeft, het bewijs dat je interessant en aantrekkelijk bent. En laten we eerlijk zijn: dat is erg vleiend. Maar als daten de bron is van bevestiging, duidt dit op afgoderij dat schadelijk is voor je ziel.

Een vriend of vriendin zal je niet compleet maken, ook al wil de cultuur je dat laten geloven. Daten – net als eten of seks of televisie of geld – biedt geen garantie voor  (of creëert geen) ultieme vrede, geluk en voldoening. Je kunt je identiteit niet vinden in daten. Als je Christus volgt, is je identiteit vanaf het begin tot het eind, volledig in Hem.

Voordat je overweegt om je hart in een romantische relatie te betrekken wil ik je vragen: Heb je vertrouwen in je identiteit als een kind van God? Als je dat betwijfelt, is nu niet het moment om je hart te verleiden tot afgoderij. Wacht tot de dag waarop je met zekerheid kunt zeggen dat alleen Christus de bron is van je identiteit.

2. Ben ik aan het daten omdat het verwacht wordt of omdat ik onder druk word gezet?

De druk om te daten zit verweven in onze samenleving. Ook van tieners wordt verwacht om vaak en intiem te daten. In onze samenleving schept het hebben van een relatie hoge verwachtingen: De druk om jong te daten is subtiel, maar heeft een sterke overredingskracht. Je ziet het overal: in series, scholen, in commercials en tijdschriften, op onze smartphones en thuis. Het is een thema dat zich een weg baant in onze psyche: om geaccepteerd te worden in deze maatschappij, moet je daten.

Als verwachtingen je drijven om iets te doen, doe het dan niet, vooral niet als het gaat om daten. De verlangens of meningen van andere mensen zijn misschien de ergste reden om met iemand uit te gaan. Romantiek is riskant en serieus en mag nooit onder druk worden gezet.

Als tieners die Christus volgen, moeten we als het gaat over relaties ons niet conformeren aan de normen van de cultuur. We zouden iets beters willen hebben. We moeten iets hogers najagen. We zouden anders moeten zijn. En wat is er meer anders dan vrolijk single te zijn als je nog jong bent? Wacht totdat je emotioneel, fysiek, mentaal en spiritueel bent voorbereid op het nastreven van romantiek.

3. Ben ik aan het daten in de gemeenschap?

Als je naar twee mensen ziet daten in een film, dan gaat het meestal als volgt: het paar ontmoet elkaar en er zijn onmiddellijk intense vonken van aantrekkingskracht. Vervolgens gaan ze samen uit, alleen zij twee, om elkaar te leren kennen. Dan gaan ze samen alleen verder – een intense en geïsoleerde romance – tot ze uiteindelijk op een groot, dramatisch moment in de relatie elkaar aan hun ouders voorstellen. We krijgen te horen dat dit normaal is. We ontmoeten elkaar, we daten, en dan betrekken we onze gemeenschap erbij.

Wat een emotioneel ongezond plaatje! Waar is de verantwoording? Waar zijn de raadgevers? Waar is de bescherming van buitenaf tegen naïef liefdesverdriet? Waar is de gemeenschap die naast het paar kan staan en spirituele volwassenheid, inzicht en objectief advies kan bieden? Het is allemaal gedood door een cultuur van gemak en snelheid. Het wordt ons aangeleerd om in relaties alle privileges te willen hebben zonder daarvoor enige moeite te doen.

Maar het najagen van dit soort roekeloze, op zichzelf staande relaties is niet in lijn met de raad van de Schrift. Vergelijk het met de nuchtere woorden van Paulus met Timotheüs:

‘Ontvlucht dus jeugdige hartstochten en streef naar gerechtigheid, geloof, liefde en vrede, samen met degenen die vanuit een zuiver hart de Heer aanroepen’ (2 Timotheüs 2:22).

Het advies van Paul aan jonge mensen: vlucht van geïsoleerde romantiek en omhels de zuiverheid in de context van gemeenschap. Wacht met daten totdat je klaar bent om door anderen verantwoordelijk te worden gehouden, en tot wanneer zij klaar zijn om jou verantwoordelijk te houden.

4. Ben ik aan het daten met korte termijn intenties?

De meeste tieners willen ooit trouwen. Dat wil ik in ieder geval wel. Maar velen van ons willen niet wachten met daten tot we aan trouwen toe zijn, want vragen we ons af: wat is er mis met daten voor de lol? Hoe kan het zo erg zijn als bijna elke tiener die we kennen wel heeft gedatet?

Uiteindelijk is het probleem (en het gevaar) van daten op korte termijn veel groter en ernstiger dan we ons voorstellen. Deze relaties verstoren en verlagen de visie van romantiek die de heilig en mooie God gegeven heeft.

In Gods woord zijn liefde, intimiteit en huwelijk allemaal diep verbonden. De uitspraak ‘geen verplichtingen hebben’ staat in tegenspraak met dit plaatje. Dus godsvruchtig daten zou een bewuste beweging naar het huwelijk moeten zijn. Onze harten zijn niet gemaakt om op het spel gezet te worden voor een snelle en informele intimiteit. De consequenties bevestigen dit. Wacht met daten totdat je langdurige intenties hebt die door het huwelijk gemotiveerd zijn.

5. Ben ik aan het daten in onderwerping aan God?

Toen ik zestien was, herinner ik me dat er een sluimerende eenzaamheid in mijn hart was. Ik zag mijn leeftijdsgenoten daten en dacht: “Ik wil ook dat iemand mij zo behandeld.” Toch waren mijn redenen om te willen daten enorm zelfzuchtig. Ze werden gevoed door een verlangen naar tevredenheid, betekenis en zelfverheerlijking.

Op dat moment zou daten niet in onderwerping aan God geweest zijn. Het zou regelrechte, zelfgerichte rebellie geweest zijn tegen God. Godvruchtig daten is daten in onderwerping aan God. Wij onderwerpen onze verlangens, verleidingen, timing, voorkeuren en lichamen aan Christus en offeren onszelf op voor de heiligheid en het welzijn van een ander persoon.

Dus wacht met daten totdat je met vreugde elk deel van je relatie kunt onderwerpen aan Gods liefhebbende autoriteit. Wacht met daten totdat Hij je een persoon geeft die je heiligt en je gelijkenis met Christus achtervolgt. Wacht met daten tot je vergenoegd bent in Christus, wanneer je vrij bent van verwachting en druk, wanneer je wordt ondersteund door een Bijbelse gemeenschap en wanneer je toegewijd bent aan een langdurige, langdurige relatie.

Tiener, wacht met daten totdat je leven meer glorie en eer aan God brengt wanneer je date, dan wanneer je alleen blijft.

Meer toerusting