12 augustus 2019

Een vast voornemen om de Bijbel te lezen

Of je je nu een beginner voelt of een grijze oude veteraan, één van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is zelf geregeld de Bijbel te lezen.

Bijbels genoeg

Het is opmerkelijk dat we Bijbels hebben die we, wanneer we maar willen, kunnen lezen. Voor het grootste deel van de kerkgeschiedenis, en vandaag nog steeds op veel plaatsen in de wereld, hebben christenen geen eigen persoonlijke exemplaren van de Bijbel in bezit. Ze moesten bij elkaar komen, zodat iemand hen eruit kon voorlezen. ‘Blijf bezig met het voorlezen [van de heilige Schrift]’ (1 Timoteüs 4:13) dat was alle tijd dat gelovigen hadden met de Bijbel.

Maar nu, met gedrukte Bijbels en digitale opties in overvloed, hebben we onbetaalbare toegang tot Gods woorden voor ons. Woorden die we, tragisch genoeg, zo vaak weinig gewicht geven. Dagelijks in je eigen exemplaar van de Bijbel lezen is geen wet die elke gelovige moet houden; de meeste christenen hebben deze mogelijkheid niet gehad. Maar dagelijks Bijbellezen is een buitengewoon middel van Gods genade. Waarom zou je deze gave en zegen willen mislopen?

De hele Bijbel?

‘Heel de Schrift’, zegt 2 Timotheüs 3:16, ‘is door God ingegeven en is nuttig.’ De volledige Bijbel, zegt Sinclair Ferguson, werd gegeven om volwassen christenen te maken. Alles in de Schrift, van Genesis 1 tot Openbaring 22, is voor het welzijn van de kerk. ‘Al deze dingen nu zijn hun overkomen als voorbeelden voor ons, en ze zijn beschreven tot waarschuwing voor ons, over wie het einde van de eeuwen gekomen is (1 Korinthe 10:11).’ ‘Want alles wat eertijds geschreven is, is tot onze onderwijzing eerder geschreven, opdat wij in de weg van volharding en vertroosting door de Schriften de hoop zouden behouden (Romeinen 15: 4).’

Een zegen voor iedere christen

Maar niet elke tekst functioneert op dezelfde manier om ons geloof op te bouwen. Niet elke tekst heeft hetzelfde effect voor ieder kind van God binnen het nieuwe verbond. Het is geweldig om door de hele Bijbel heen te lezen. Het is iets dat voorgangers en leraren in de kerk sterk moeten overwegen om dat jaarlijks te doen. Dan zijn alle details van de Schrift weer aan hun ogen voorbij gegaan als voortdurende bron voor hun publieke theologische uitspraken. Maar dit is niet een juk dat elk jaar op elke christen gelegd moet worden. Hoewel het voor elke christen goed zou zijn om dit op een gegeven moment wel te proberen. Of dat je op z’n minst een meerjarenplan hebt, zodat je uiteindelijk op welke manier dan ook door de hele Bijbel heen bent gegaan.

In vier weken

Voor degenen die de reis overwegen: je zult verbaasd zijn hoe goed dat te doen is. Het duurt ongeveer 70 uur om de Bijbel van kaft tot kaft te lezen. Dat is minder tijd dan de gemiddelde Amerikaan elke maand voor de televisie doorbrengt. Met andere woorden, als de meeste mensen hun tv-tijd zouden inruilen voor het lezen van de Bijbel, dan zouden ze de volledige Bijbel in vier weken of minder hebben gelezen. Als dat onwerkbaar klinkt, overweeg dan: met slechts vijftien minuten per dag kun je de Bijbel in minder dan een jaar doorlezen (Don Whitney, Spiritual Disciplines – 29).

Favoriete leesplannen

Misschien is het nu voor jou de tijd om het te proberen. Hier zijn enkele van onze favoriete leesplannen:

  • Discipleship Journal is door de jaren heen ons meest geliefde en meest gebruikte leesplan van Desiring God. In dit leesplan lees je de Bijbel vier keer per dag, maar slechts 25 dagen per maand. Dit geeft je enige marge om hier en daar een dag te missen op die momenten dat het leven even te druk is. John Piper zegt: ‘Weinig dingen ontmoedigen ons meer om de Bijbel in een jaar door te lezen dan het gegeven dat je achter op schema raakt. Dit plan geeft je elke maand vijf inhaaldagen. Dit is absoluut een gouden greep!’
  • Het leesplan van McCheyne is het klassieke plan, ontworpen door Robert Murray McCheyne (1813-1843), de geliefde Schotse prediker die stierf vóór zijn dertigste verjaardag. Het leesplan bevat voor elke dag van het jaar een deel van de Bijbel om te lezen. Je leest in een jaar één keer door het Oude Testament en twee keer door de Psalmen en het Nieuwe Testament.
  • Het leesplan The Kingdom geeft evenwichtig gewicht aan het Oude en Nieuwe Testament met het oog op hun relatieve lengte. Het Oude krijgt drie lezingen per dag, het Nieuwe één. De lezingen in het Oude Testament volgen de indeling van de Hebreeuwse Bijbel, met elke dag één lezing uit elk gedeelte. Slechts 25 lezingen zijn per maand gepland en kunnen op elk moment van het jaar worden gestart.
  • Het leesplan ‘Voor lanterfanters en afhakers’ is voor diegenen die andere plannen hebben geprobeerd en steeds opnieuw zijn blijven steken. Dit plan kent bepaalde genres toe aan bepaalde dagen van de week en breekt Bijbelse boeken op in secties die je in één keer kunt lezen – dus zonder elke dag te lezen, kun je nog steeds meetbare vooruitgang boeken. Houd het tempo erin en lees wat extra, en je zou zelfs in minder dan een jaar klaar kunnen zijn.

Ook Justin Taylor heeft een lange lijst aan leesplan-opties en Ligonier heeft ook een lijst.

Wat lukt jou wél?

Als de complete Bijbel in een jaar lezen buiten jouw bereik ligt, probeer dan in ieder geval een leesplan op te stellen dat jou wel lukt. Lees in je eigen tempo, ook al kost het je meerdere jaren. Het zal je een patroon van Bijbellezen geven, in plaats van hem gewoon open te slaan bij een willekeurige tekst die verschijnt. Na verloop van tijd zal het je de bemoediging geven dat je de hele Bijbel hebt gelezen. En je hebt dan op z’n minst een glimp gezien van Gods volle schriftelijke openbaring aan ons.

Aanvulling door de redactie van Geloofstoerusting: Maak gebruik van leesplannen die je gratis ter beschikking worden gesteld in de Bijbel-app van YouVersion!

Meer toerusting