24 januari 2020

Leven op speedboot TINA

Het leven in 2020 gaat loei- en loeihard. Iets rustiger aan doen? Dat zit er voorlopig niet in. We hebben geen keuze. Hup, doorgaan! In dagblad De Morgen vergelijkt psychiater Dirk de Wachter onze tijdgeest met een speedboot, genaamd TINA: There Is No Alternative.

“Die speedboot vaart heel snel, en vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnumflessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen kirren van plezier. Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. Door het geraas horen de succesboys dat niet. En achter die speedboot varen wij, de psychiaters en de psychologen, in rubberbootjes. Wij vissen de overboord gevallen sukkelaars op en geven ze droge kleren.”

Psychiaters en psychologen kunnen veel betekenen voor jongeren die uit de speedboot zijn getuimeld. Ze kunnen je helpen met zwemmen. Of om een nieuw bootje te vinden. Misschien ontdek je dan: Is het leven vooraan op de speedboot eigenlijk wel zo tof? Want een leven met succes, blingbling en mooie vrouwen is nog niet gelijk een gelukkig leven. Eminem, één van de succesvolste rappers ooit, kan erover meepraten. Luister maar naar zijn nieuwe single ‘Darkness’. “I don’t wanna be alone”, rapt hij. “I don’t wanna be in the darkness.”

Leven op TINA is voor niemand makkelijk. Gelukkig zijn er psychiaters en psychologen. Da’s een zegen. Net als ‘gewone’ mensen die naar elkaar omzien. In de kerk, in je familie, op school. Tegelijk hebben die meestal niet op álle nood een antwoord. Dietrich Bonhoeffer (een dominee die vanwege zijn verzet tegen Hitler in 1945 is opgehangen) schreef: “Het grootste psychologische inzicht, de grootste begaafdheid en ervaring zijn niet in staat dat ene te begrijpen: wat zonde is. Menselijk inzicht weet van nood, van zwakheid en mislukken, maar het kent de goddeloosheid van de mensen niet.”

Jezus kent die goddeloosheid. Hij heeft de beker van onze zonde, haat en goddeloosheid tot op de bodem leeggedronken. Tegen de ‘sukkelaars’, achter én voor op speedboot TINA, zegt Hij: “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.”

Deze column is eerder gepubliceerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk. Gertjan de Jong is medewerker bij jongerenorganisatie LCJ.

Meer toerusting