22 maart 2019

Hoezo Gods leiding?! Waar dan?

door:

Tags: , ,

Hij had een tussenjaar genomen. Waar zijn collega’s na een lange werkdag in de huiskamer op een luie zetel neerploften, schoot hij in z’n sportkleren en vertrok hij naar de sportschool. Hij had er hard voor getraind. Om zijn droom te verwezenlijken zou er een hoop inspanning en zweet geleverd moeten worden. Die prijs betaalde hij. Hij bad om kracht, hulp en leiding. Echter, na maandenlange training viel zijn droom plotsklaps in duigen. Hij kwam niet door de strenge selectie van het Korps Mariniers heen.

O ja, hem hadden we ook nog. Hij had ook gebeden om Gods leiding. En zij was een gebedsverhoring in levende lijve. Zij paste zo goed bij hem. Ze was leuk om te zien, had een christelijke achtergrond en leek helemaal voor hem bestemd. Hij hield met zijn hele hart van haar. Totdat… Totdat hun relatie na haast twee jaar over en uit was.

Hoezo Gods leiding?! Waar dan?

Dat is geen brutale vraag. Het is een levensthema. Iets wat ons mensen ons hele leven bezig houdt. Soms ervaren we die leiding. Soms ook niet. Soms durven we te vertrouwen op die leiding. Soms ook niet. Soms zingen we het enthousiast mee: ‘God wijst mij een weg…’ Soms komt er geen woord van dat alles over onze lippen. Soms denken, zeggen, schreeuwen we: ‘Hoezo Gods leiding?! Waar dan?’

Hoe lastig wij deze vragen ook kunnen ervaren, het antwoord is heel simpel. Psalm 139 zegt: ‘U bent met al mijn wegen vertrouwd.’ Gods leiding: overal. Het doortrekt je hele leven. En het feit dat je dat niet altijd ervaart, is geen bewijs voor het ontbreken ervan.

Zou het zo kunnen zijn dat we Gods leiding niet ervaren, omdat God de wegen soms heel anders leidt dan wij hadden gehoopt? We hebben er een handje van om zelf plannen te maken, waarover we vervolgens een zegen vragen. Maar dat is niet Gods volgorde…

Misschien ervaar je Gods leiding niet, omdat Hij je niet heeft bevestigd in jouw uitgestippelde weg. God had wellicht hele andere plannen. Misschien wel plannen die jou helemaal niet zo aantrekkelijk lijken. God spreekt via Jesaja: ‘Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE. Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten.’

Nee, God vraagt niet of wij Zijn hogere wegen en gedachten willen begrijpen. Dat is haast onmogelijk als de weg zo anders gaat dan je had gehoopt. God vraagt ons wel om op Zijn hogere wegen en gedachten te vertrouwen.

Weet je, die opdracht om Hem te vertrouwen vind ik net zo lastig als jij. En heel eerlijk gezegd snapte ik Gods omweg wat betreft mijn studiekeuze eerst ook helemaal niet. Maar hoewel Zijn leiding soms dwars tegen mijn gevoel indruist, blijf ik er toch om bidden.

Ik zal je één voorbeeld geven. Een dag voordat ik besloot te stoppen met mijn vorige studie, postte ik op Facebook een gebed uit een lied van Sela. Totaal niet wetend welke mega grote beslissing ik de volgende dag zou maken, plaatste ik:

‘Heer’, toon mij Uw plan,
maak door Uw Geest bekend
hoe ik U dienen kan
en waarheen U mij zend.’

Het was een van mijn gebeden om Zijn leiding. En de volgende dag was het alsof God er Zelf ‘Amen’ op zei.

Meer toerusting