13 september 2022

Hoe kun je goede keuzes maken?

Ben jij een jongere? Dan staan er belangrijke beslissingen voor de deur. Waar ga je studeren? Wat ga je studeren? Hoe ga je geld verdienen? Met wie ga je trouwen? Wat wil je de rest van je leven doen? Het kan heel overweldigend zijn en als je een beetje bent zoals ik, raak je zelfs een beetje in paniek. ‘Oh, nee! Ik ben al zeventien en ik heb nog geen idee wat ik wil studeren!’ Het is alsof je een hele olifant moet opeten in je eentje: onmogelijk en een beetje ingewikkeld. Maar laten we het rustig aanpakken, haal even adem, en neem het hapje voor hapje.

Eerst wil ik je wat fundamentele waarheden leren over het ontdekken van Gods wil in je leven en het maken van goede keuzes. Daarna wil ik je wat simpele ‘To-Do’s’ geven om je een vliegende start te geven in je keuzeproces.

Laten we beginnen met de basis van de basis:

 1. Je zal niet altijd perfecte keuzes maken en dat is niet erg.

Geloof het of niet, God maakt zich geen zorgen of je wel of niet op de goede plek in het leven terechtkomt. Hij is niet duimend aan het hopen of je wel de goede school, de goede carrière, de goede echtgenoot of de goede woonplaats kiest. Mijn hemel, God vertrouwt veel meer in Zijn eigen plan. Zoals ik zei, het is de basis, maar soms vergeten we die.

Een ander basisconcept dat we vaak vergeten is…

 1. God verbergt Zijn wil niet voor ons.

Wat voor soort God zou ons maken met unieke gaven en talenten om vervolgens Zijn plan voor ons te verbergen? Het klopt, we moeten wel zelf op zoek gaan, maar dat is niet afgrijselijk en niet iets om ’s nachts wakker van te liggen. Zoek Hem en Hij zal Zijn wil aan je bekendmaken.

 1. God zal je niet laten vallen

Als we een paar verkeerde keuzes maken, ja, dan zullen we de gevolgen voelen, maar als onze harten op Christus gericht zijn, zal het goed met ons komen. Wat ik wil zeggen is: Wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn. (Romeinen 8:28)

 1. God heeft ons gemaakt voor goede werken.

Wist jij dat God al heeft gezegd wat Zijn wil is voor onze levens? Efeze 2:10 legt het uit: ‘Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.’ Goede werken doen, daarvoor heeft God ons gemaakt. Dat is Zijn wil voor onze levens! Ik durf te wedden dat wanneer je om je heen kijkt in je woonplaats, je gemeente, je buurt en zelfs je eigen huis dat er bergen aan mogelijkheden zijn om goede werken te doen. (Eén van die bergen is waarschijnlijk je vieze was!)

Nou zegt dit natuurlijk nog niets over de studie die je moet kiezen of de persoon met wie je gaat trouwen, maar zoals ik zei, het is de basis. Het is waar je begint. En als je eenmaal bent begonnen, kan God je naar geweldige plaatsen leiden. Maar je moet wel beginnen. Als je getrouw bent in de basis, zal je vanzelf merken dat je groeit naar grotere en betere werken.

Wat precies past bij het laatste punt:

 1. Onderzoek maakt ontdekking mogelijk.

Je zal waarschijnlijk nooit jouw passie ontdekken als je niet op onderzoek uitgaat. Sommige mensen, zoals mijn broer die studeert om arts te worden, weten al op erg jonge leeftijd wat ze willen worden. Andere mensen, zoals ik, die naar de diploma-uitreiking gaan zonder enig idee wat ze daarna willen, hebben wat meer tijd nodig.

Maar wij vonden beiden een richting door onderzoek. Dit betekent meerdere opties proberen, naar kansen zoeken, vakgebieden onderzoeken, leren van professionals, daadwerkelijk dingen doen totdat iets past. Denk er eens over na. Op dit moment heb je hooguit een kwart van je leven geleefd. Waarom zou je verwachten dat je in de eerste 15-20 jaar van je leven precies te weten komt wat je de volgende 30-40 wil doen?

Begrijp me niet verkeerd, als je precies weet wat jouw roeping is, dan is dat fantastisch. Maar wees niet te hard voor jezelf als je het nog aan het uitzoeken bent. Dus als jij dat bent: als jij op een kruispunt in je leven staat waar je belangrijke beslissingen moet maken, wil ik je een korte lijst meegeven met ‘To Do’s’ om je aan het denken te zetten.

Jouw to-do lijstje

 1. Schrijf op…

Eén lijst met alles waar je passie voor hebt en wat je heel graag zou willen doen in een ideale wereld. Niets is te gek, te groot of te lachwekkend.

Een tweede lijst met alle behoeftes om je heen (de goede werken recht voor je neus). Mijn vader zegt ‘Als jij het kan zien, ben jij waarschijnlijk de beste persoon die er wat aan kan doen.’ Dit kan zijn dat je een oudere helpt met boodschappen doen of dat je het grasveld voor de kerk gaat maaien of dat je een artikel schrijft over iets dat God op je hart legt.

Markeer de dingen op de twee lijsten die bij elkaar passen. Het zal je verbazen hoeveel ze zullen overlappen.

 1. Denk na over jouw drijfveren en schrijf ze op

Als christenen zijn we natuurlijk geroepen om God te prijzen. Dat is een gegeven. Dus probeer iets specifieker te zijn.

Mijn persoonlijke drijfveer is ‘Mijn generatie te inspireren van harte voor de glorie van God te leven met de specifieke gaven die God mij gegeven heeft, namelijk door communicatie.’ Dat is niet iets dat ik boven mijn bed hang, maar het is een kleine aanwijzing die mij richting geeft bij het maken van beslissingen.

Jouw drijfveer kan zijn dat je genezing en vernieuwing wil brengen met je muzikale talenten of een buurt wil veranderen door een nieuw bedrijfje te starten en werk te bieden aan mensen die het nodig hebben. Het kan van alles zijn dat God op je hart heeft gelegd en het kan veranderen door de tijd heen, dus wees niet te stellig. Schrijf op wat op je hart ligt.

 1. Onderzoek

Denk na over opties en onderzoek ze.

Enkele voorbeelden:

Doe een jaar vrijwilligerswerk. Er zijn nu veel mogelijkheden om met vluchtelingen uit het Midden-Oosten te werken. Maar denk ook aan organisaties als het Leger des Heils, Frontiers, Compassion, Woord en Daad, Verre Naasten en vele andere.

Ga een jaar werken in het gebied waar je interesse ligt. Ben je geïnteresseerd in timmerwerk of een ander ambacht? Zoek iemand in dat vakgebied vraag of ze een baantje voor je hebben. Zo leer je in de praktijk en dat is het belangrijkste loon dat je zal ontvangen.

Begin een blog over iets waar je gepassioneerd over bent en schrijf een jaar lang structureel. Of begin een YouTube-kanaal over je hobby’s of interesses. Het is gratis, dus je hebt niets te verliezen.

Volg een opleiding. Zoek uit wat nodig is om een diploma te krijgen in het vakgebied waar je interesse ligt. Onderzoek verschillende scholen.

Zoek één-op-één begeleiding voor iets waar je passie ligt.

 1. Bid

Gebed is cruciaal in elke keuze die een christen maakt. Dit betekent niet dat we om de vijf minuten moeten stoppen en bidden voor elke simpele keuze die we maken. Maar als christenen moeten we constant in het spoor van de Geest lopen, terwijl we luisteren naar Zijn aanwijzingen en Hem ons laten leiden.

 1. Vraag advies aan de mensen die dit al hebben meegemaakt

Ouders zijn de beste plek om te starten en zij zullen goed advies hebben, omdat zij je goed kennen, al weten ze niet altijd alles over het vakgebied waar je interesse ligt. Zoek daarvoor mensen in dat vakgebied, want zij zullen goed advies voor je hebben.

 1. Laat de vrede van God je leiden

Paulus leerde de Filippenzen om nergens bezorgd over te zijn. In plaats daarvan zei hij: maak al je verlangens bij God bekend, dan zal de vrede van God je hart en je gedachten bewaken in Christus Jezus. (Fil. 4:6-7). Wat een opgave! Maar wat een geruststelling! Wanneer we ergens bezorgd over zijn, kunnen we het gewoon aan Jezus vertellen en het loslaten. Hij zal voor ons zorgen!

Hier gaat het om: God speelt geen spelletje met je. Hij wil dat je een vervuld leven leidt. Hij heeft je gaven gegeven en Hij wil dat je ze gebruikt. Vind rust in Zijn liefde en vrede, onderzoek verschillende opties en begin met het doen van die goede werken waar Hij je voor gemaakt heeft!

Klaar voor de start? Af!

Meer toerusting