31 mei 2018

“Here we are now, entertain us!”

In ‘refokring’ wordt er nog weleens gemopperd op de EO-Jongerendag. Vaak komt die kritiek hier op neer: de jongerendag biedt veel show en herrie, maar weinig Bijbelse inhoud. Terecht?

Nou, die show en ‘herrie’ waren er zeker zaterdag. Het spektakel lijkt ieder jaar groter te worden en de beats harder. Tegelijk kun je van de EO-Jongerendag 2018 niet zeggen dat die Bijbelse inhoud helemaal niet aan bod kwam.

De Britse Miriam Swaffield (29) had als boodschap: Zoek je houvast en redding bij Christus. “Sommigen van jullie zitten nu in een storm”, zei ze onder andere. “Je wordt gepest, of je hebt te maken met ziekte of hebt het moeilijk op school. Je wordt heen en weer geschud en het voelt alsof je niets kunt doen. Stormen zijn echt, maar Jezus weet raad met stormen.” Jongeren die geraakt waren door deze woorden of wilden bidden, konden terecht bij vrijwilligers van afdeling nazorg.

De Britse zanger Matt Redman begon zijn optreden met ‘Blessed be Your name’ – een lied geïnspireerd op Job 1:21: “De HEERE heeft gegeven, en de HEERE heeft genomen; de Naam des HEEREN zij geloofd!” Zo’n lied roept wel de vraag op: Beseffen al die jongeren wat ze zingen? Het is nogal wat om die woorden van Job na te bidden… De Britse rapper Guvna B combineerde de oude hymn ‘Nothing but the blood of Jesus’ met raps over zijn eigen strijd en persoonlijke ervaringen. Het lied ‘Joy’ van de band for KING & COUNTRY is een gebed om gered te worden van lauwheid en onverschilligheid, een roep om vreugde.

Nirvana
Bij het optreden van The Drop (LZ7 DJ-set) moest je wel erg je best doen om tussen de dreunende beats nog wat inhoud te ontwaren. Die ‘inhoud’ bestond hoogstens uit kreten als ‘Do you love Jesus?’. Welke Jezus bedoelde hij? Past het bij het Evangelie om ‘uit je plaat’ te gaan op snoeiharde beats?

Opmerkelijk was ook dat er in deze show een sample uit het lied ‘Smells like teen spirit’ van Nirvana voorbijkwam: ‘With the lights outs, it’s less dangerous. Here we are now, entertain us!’ (‘Met de lichten uit is het minder gevaarlijk. Hier zijn wij, entertain ons!’). Eigenlijk paste dit sample niet in het party-sfeertje dat de dj’s wilden neerzetten. Het oorspronkelijke lied van Nirvana is namelijk een schreeuw, een noodkreet. Nirvana-frontman Kurt Cobain, die op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, voelde een diepe, angstaanjagende leegte in zijn hart. Ten diepste walgde hij van zijn imago als ‘rockstar’ en de wereld van show en entertainment. Vandaar die cynische en wanhopige schreeuw in ‘Smells like teen spirit’: “Here we are now, entertain us!”

Waarschijnlijk is zo’n party-onderdeel met dansende dj’s bedoeld om jongeren te trekken. Maar zouden jongeren echt afhaken als je meer ruimte laat voor rustverstilling en Gods Woord? Kan dat – juist in deze tijd – niet verrassend zijn? Veel jongeren snakken ten diepste naar wat rust en verstilling. Juist omdat zij die rust zelf niet meer kunnen vinden. In het dagelijks leven worden ze al genoeg overspoeld met show en entertainment. Ze verdrinken er bijna in.

Je verheugen met beving
En zou het niet goed zijn om op de EO-Jongerendag ook aandacht te geven aan het (toepassende) werk van de Heilige Geest? En aan het ontzagwekkende van God en het Evangelie? Een ouder lied van Matt Redman – dat hij zaterdag niet zong – heet ‘Rejoice with trembling’. Dit lied is geïnspireerd op Psalm 2:11, waar het gaat over het dienen van de Heere met vreugde en beving. In de Bijbel staat verheugen niet los van huiver. Je kunt je verheugen over het Evangelie en tegelijk ‘beven’ vanwege het ontzagwekkende ervan: de Eeuwige en Verhevene die in Christus zondaars komt opzoeken, met hen wandelt, spreekt, eet… Dat is iets om stil van te worden. Misschien een mooi thema voor de EO-Jongerendag van 2019? ‘Rejoice with trembling.’

Dit artikel is met toestemming van de schrijver overgenomen. Gertjan de Jong is medewerker communicatie bij het Landelijk Contact Jeugdwerk.

Meer toerusting