11 juni 2021

God heeft geen proefabonnement

Het wonder van Gods onveranderlijke liefde

Ik ben een fan van proefabonnementen. Als student vind ik het ideaal om voor een korte tijd te kunnen genieten van Netflix of Spotify Premium, zonder dat ik moet opdraaien voor de maandelijkse kosten.

Het concept van een proefabonnement is heel simpel: Je krijgt tijdelijk gratis lidmaatschap voor een service zodat je kan beslissen of je daadwerkelijk een abonnement wil afsluiten. Aan het einde van de proefperiode kan je je lidmaatschap opzeggen zonder dat het je ook maar een cent heeft gekost.

Proefabonnementen spreken mij aan omdat ze kosteloos en risicoloos zijn. Ik kan van de voordelen van deze diensten genieten zonder dat ik mij er daadwerkelijk aan verbind. Ik denk dat het heel menselijk is om te zoeken naar een leven met zo min mogelijk risico. We willen graag proberen en evalueren.

Maar God is niet van de proefabonnementen. Het evangelie is niet dat Jezus ons redt voor een korte proefperiode om te kijken of Hij het wel ziet zitten. Als je een kind van God bent, dan heeft Jezus zichzelf permanent aan jou verbonden door zijn dood aan het kruis. Wij mensen zoeken dingen die kosteloos en risicoloos zijn, maar de liefde van God is eeuwig en onveranderlijk.

Gods eeuwige, onveranderlijke liefde

God heeft jou lief met een eeuwige liefde (Jeremia 31:3). Zijn liefde voor jou kent geen begin- of eindpunt. Hij heeft je altijd liefgehad en zal jou voor altijd liefhebben. Nog voordat jij je eerste adem uitblies ‘jubelde Hij vol vreugde over jou’ (Zefanja 3:17). Hij heeft je met zijn ‘koorden van liefde’ getrokken (Hosea 11:4).

Gods liefde is onveranderlijk en staat los van jouw prestaties. Onze liefde voor anderen wordt vaak beïnvloed door hun liefde voor ons. Als andere mensen goed doen tegen ons, zijn wij geneigd om positief te reageren. Maar de liefde van God werkt anders. Op jouw slechtste dag houdt hij evenveel van je als op je beste dag. Als kinderen van God weten we dat zijn liefde ‘in ons hart is uitgegoten door de Heilige Geest, die ons gegeven is’ (Romeinen 5:5), en die liefde zal ons nooit verlaten.

Soms voelen we de onveranderlijke liefde van God niet. Maar dat betekent niet dat zijn liefde is verdwenen. De zon schijnt elke dag even fel, maar soms zijn er wolken die onze beleving ervan belemmeren. Zo is het ook met de liefde van God. Het is onveranderlijk, ook al ervaren we het soms niet even sterk. ‘Onze gevoelens komen en gaan, maar de liefde van God blijft’ (C.S. Lewis).

Houd vast aan Gods onveranderlijke liefde

Gods onveranderlijke liefde is één van de basisprincipes van het evangelie. De bekendste tekst in de Bijbel, Johannes 3:16, beschrijft de liefde van God. Je zou denken dat wij experts zouden zijn op het gebied van Gods liefde. Maar al te vaak zijn wij vergeetachtig en afgeleid door allerlei randzaken van het geloof. Om als Christen te groeien is het essentieel om telkens herinnerd te worden aan de kern van ons geloof (2 Petrus 1:13).

Judas, de broer van Jezus, begreep de essentie van de liefde van God. In zijn korte brief geeft hij een belangrijke opdracht: houd vast aan Gods liefde – Letterlijk: bewaar uzelf in de liefde van God (Judas 1:21).

Met andere woorden: Laat de liefde van God een hoofdonderwerp zijn in jouw gedachten! Dank God voor zijn liefde, zing over Gods liefde, vertel elkaar over de vele manieren waarop God dagelijks zijn liefde aan ons laat zien, en getuig over de hele wereld over de kostbare en onveranderlijke liefde van God.

‘Breng je koude hart herhaaldelijk naar het warme vuur van de liefde van Jezus’ – Richard Sibbes

Meer toerusting