3 mei 2021

Een workout die blijft bestaan

Gedurende mijn hele leven heb ik die periodes meegemaakt waarin ik echt gemotiveerd was om te trainen. Toen ik op de middelbare school zat wilde ik alleen maar gespierd zijn om indruk te maken op meiden (ik faalde). In de maanden voor mijn bruiloft probeerde ik aan mijn strandlichaam voor mijn huwelijksreis te werken. Tegenwoordig probeer ik er alleen maar voor te zorgen dat ik de dertig haal. Mijn motivaties zijn in de loop der jaren veranderd, maar wat niet is veranderd, is hoe wispelturig die motivaties zijn.

Misschien ben je van nature gemotiveerd om te trainen – net als mijn vrienden die elke dag foto’s en video’s van hun trainingsschema plaatsen. Maar als je op mij lijkt gaan je motivaties op en neer zoals een kind op een trampoline. Maar wat als de resultaten van je work-out voor altijd zouden blijven bestaan? Zou je meer gemotiveerd zijn?

Hard werk wordt beloond

Tijdens de Olympische Winterspelen was ik onder de indruk van bliksemsnelle bobsleeën en snowboarders. Ik was onder de indruk van hun atletische uitmuntendheid, maar ik was nog meer onder de indruk toen ik nadacht over de gedisciplineerde training die het moet hebben gekost om er te komen.

Aan het einde van elk evenement, toen de zegevierende atleten op het hoogste treedje van het podium stonden, met een glimlach op hun gezicht en medailles die op hun borst rustten, plukten ze de vruchten van hun training. Maar volgens de Bijbel is er een superieure vorm van training – niet omdat fysieke training waardeloos is, maar omdat het beperkt is.

Als jij je ooit afgevraagd hebt wat God over je workouts denkt, is hier het antwoord: Hij denkt dat het een nuttige, maar beperkte, waarde heeft. Dus terwijl je rent, oefeningen doet en gewichten opheft, moet je ervan uitgaan dat het goed is om te doen. Je lichaam in goede conditie houden is lovenswaardig, zelfs verstandig, maar het zal je niet verder brengen dan die goede conditie.

Dit is wat de apostel Paulus tegen Timotheüs zei:

Maar verwerp de onheilige en onzinnige verzinsels en oefen uzelf in de godsvrucht. Want de oefening van het lichaam is van weinig nut, maar de godsvrucht is nuttig voor alle dingen, omdat zij de belofte van het tegenwoordige en van het toekomende leven heeft. (1 Timotheüs 4:7- 8)

Misschien is het opheffen van onze Bijbel nog minder aantrekkelijk dan het opheffen van een gewicht, maar als we het negeren, zullen we meer missen dan een goede gezondheid.

We kunnen de gedachten van Paulus over trainen als volgt samenvatten: lichamelijke training is goed, maar geestelijke training is beter. En dat komt omdat fysieke kracht tijdelijk is, terwijl goddelijkheid eeuwig is. Wanneer Paulus spreekt over ‘oefening in de godsvrucht’, denk ik dat hij bedoelt om de dingen te doen die je geestelijk sterker maken. Het betekent betrokkenheid bij de activiteiten die je goddelijker maken. Misschien is het opheffen van onze Bijbel nog minder aantrekkelijk dan het opheffen van een gewicht, maar als we het negeren, zullen we meer missen dan een goede gezondheid.

Voor altijd is beter dan voor het moment

We weten allemaal dat wanneer iets langer mee gaat het aantrekkelijker is. Niemand koopt een auto, wetende dat deze de volgende maand kapot gaat. We kopen liever iets dat een tijdje meegaat, omdat we meer uit de investering halen. Maar als we zo berekenend zijn met beslissingen over auto’s, hoeveel meer berekenend moeten we dan zijn over onze ziel?

Hoe vaak denk jij na over je eeuwigheid? De waarheid is dat we er meer aan moeten denken dan we doen. Het staat buiten kijf dat we allemaal voor altijd zullen leven; de vraag is hoe dat ‘voor altijd’ eruit zal zien. Dus we moeten nu investeren, wetende dat de uitwerkingen nooit zullen eindigen.

Dit zou invloed moeten hebben op waar we ons op richten van dag tot dag. Sporten is goed, maar het is niet alles. Je fysieke kracht kan je misschien naar de hogeschool brengen, maar het zal je niet naar de hemel brengen. Je moet goed voor je lichaam zorgen, maar we hebben iets belangrijkers om voor te zorgen. Hoe gezond is je ziel?

Hoe je moet trainen

God stelt ons in staat om ‘geestelijke spieren’ te bouwen wanneer we de zonde loslaten en ons vastgrijpen aan Jezus. En dan stuurt Hij ons naar de sportschool. Hij heeft ons Zijn Woord, Zijn mensen en zelfs Zijn luisterend oor genadig gegeven. Dus laten we lezen, in gemeenschap leven en bidden. Sporters trainen hard omdat ze voorbereid willen zijn op het spel of de wedstrijd die voor hen ligt. Ze willen op een hoog niveau kunnen concurreren.

Freewheelen werkt niet voor sporters en het werkt niet voor christenen. De bijbellezing van vorig jaar is niet genoeg om je dit jaar te ondersteunen.

Wij allemaal zullen elke dag worden geconfronteerd met geestelijke testen, beproevingen en gevechten. Ben je voorbereid? Freewheelen werkt niet voor sporters en het werkt niet voor christenen. De bijbellezing van vorig jaar is niet genoeg om je dit jaar te ondersteunen. We zullen deze marathon alleen overleven door Gods genade, maar Hij bereidt ons voor op de race door onze geestelijke oefening.

Het is nuttig voor mij om te onthouden dat, hoewel de voordelen van fysieke training beperkt zijn, de voordelen van geestelijke training onbeperkt zijn. Op die dagen dat ik geen zin heb om te bidden of Gods Woord te lezen, kan ik mezelf eraan herinneren dat het profijt niet klein of tijdelijk is. Het zal me niet alleen volgende week helpen, het zal me in het volgende leven helpen. Dat is de motivatie die ik nodig heb.

Meer toerusting