5 december 2018

6 voordelen van
normale ‘stille tijd’

Persoonlijke stille tijd is niet iets magisch. Dat is bekend (bij de meeste van ons).

Maar toch, we kunnen in de verleiding vallen om te denken dat áls we een geheime methode uitvinden – de goede mix van Bijbelstudie en gebed – we euforische momenten van extatische omgang met de Heere zullen hebben. En als dat niet gebeurt, is onze methode verkeerd.

Het gevaar bij dit misverstand is dat het voor chronische teleurstelling en ontmoediging kan zorgen. Er komt cynisme en we geven het op (of we raffelen het af om een schuldgevoel te voorkomen), omdat stille tijd voor ons niet lijkt te werken.

Ons verlangen voor een intieme omgang met God is echter van God gegeven. Het is een goed iets om naar te verlangen, om om te bidden en om na te jagen. De Geest geeft ons af en toe wonderlijke ervaringen. Het verlangen hiernaar zal eens overvloedig vervuld worden (Psalm 16:11).

Maar God heeft andere doelen voor ons in de discipline van dagelijkse Bijbelstudie en gebed. Hier zijn er een paar.

1. De training van je ziel (1 Korinthe 9:24, Romeinen 15:4): We trainen ons lichaam om onze kracht en conditie te vergroten, onze gezondheid te verbeteren en overgewicht te voorkomen. Stille tijd is de training van onze ziel. Ze dwingt onze aandacht, de zelfzuchtige verleidingen en doelen te vergeten, en te letten op Gods doelen en beloften. Als we deze training nalaten, zal zullen onze zielen lomer worden.

2. De vorming van je ziel (Romeinen 12:2): Ons lichaam zal over het algemeen de vorm aannemen van hoe we trainen. Hardlopen vormt je op de ene manier, gewichtheffen op een andere manier. Hetzelfde geldt voor de ziel. Het zal gevormd worden naar hoe je traint (of niet traint). Dat is waarom het veranderen van je trainingsmethode kan helpen. Lees de Bijbel in een jaar, bestuur een boek heel goed en leer het in een ander jaar uit je hoofd, neem een paar maanden om te mediteren en te bidden over bepaalde teksten die te maken hebben met een specifieke zorg etc.

3. Overvloedige Bijbel (Psalm 119:11, Psalm 119:97, Spreuken 23:12): Een voortdurend, herhaald onderdompelen in de Bijbel, gedurende verloop van jaren zal onze Bijbelkennis worden vergroot, geeft het brandstof voor vurige aanbidding en vergroot het onze vaardigheid om lijnen in alle delen van de Bijbel te trekken om Gods wijsheid in ons leven toe te passen.

4. Gevechtstraining (Efeze 6:10-17): Mariniers ondergaan een rigoureuze training om hun wapens zo goed te leren kennen dat áls ze plotseling geconfronteerd worden met de chaos van oorlog, ze instinctief weten hoe ze die moeten bedienen. Op deze manier maakt een dagelijkse omgang met en gebruik van het ‘zwaard van de Geest’ ons meer getrainde strijders.

5. De training van je ogen (2 Korinthe 5:7, 2 Korinthe 4:18): Jezus wilde echt dat we Hem zien en genieten. Genieten komt door te zien. Maar alleen ogen van geloof zien Hem. ‘Blind geloof’ is een contradictie, in ieder geval in de Bijbelse definitie. Geloof is niet blind. Ongeloof is blind (Johannes 9: 38-41). Geloof is een werkelijkheid zien die fysieke ogen niet zien en er op vertrouwen(1 Petrus 1:8). En ‘het geloof is uit het gehoor en het gehoor door het Woord van Christus’. Dus als we van Jezus willen gaan genieten, moeten we Hem zien in de woorden die Hij spreekt. Geloof is een gave (Efeze 2:8). En zoals de meeste van Gods gaven, is het bedoeld om te ontwikkelen. Dagelijks stille tijd is een belangrijke manier om onze geloofsogen te trainen de glorie van Jezus te zien in Zijn Woord en onze emoties te trainen te reageren wat onze geloofsogen zien. Blijf zoeken naar die glorie. Jezus zal je Emmaüs-momenten geven. (Lukas 24:31-32)

6. De oefening van de vreugde (Psalm 37:3-4, Jakobus 4:8, Psalm 130:5): Als een stelletje verliefd wordt, zijn ze een vuurwerk van hormonen. Maar als ze getrouwd zijn, moeten ze de vreugde in elkaar opwekken. Dat is een constant, aanhoudend, betrouwbaar, bewust, liefhebbend najagen, door goede en slechte tijd, rijkdom en armoede, ziekte en gezondheid, dat een aanleg ontwikkelt voor een vreugde die veel dieper is dan de ‘vuurwerk-fase’. Op dezelfde manier is stille tijd één van de manieren om onze vreugde in God te doen groeien. En vaak zal het heel gewoon en simpel lijken. Maar we zullen verrast worden door het geleidelijke effect dat het heeft op onze liefde voor en bewustheid van Hem.

Er zijn nog veel meer voordelen. Je kan deze lijst zeker nog uitbreiden. Maar de essentie is dit: geef je dagelijkse stille tijd niet op, raffel het niet af. Laat het niet verdrinken in andere verplichtingen.

Een gebouw wordt steen voor steen gemaakt. Een diploma wordt les voor les verdient. Een tekening wordt pennenstreek na pennenstreek gemaakt. Jouw stille tijd leek misschien heel gewoon vandaag, maar God is er iets heel bijzonder door aan het maken. Houd vol! Kap dat proces niet af.

Meer toerusting