Lengte: 3:25 / Bekeken: 997 x
Serie:

Waar je op moet letten als je een gemeente zoekt

door:

Tags: ,

Als je ergens woont waar het mogelijk is dat je gaat ‘shoppen’ om een plaatselijke gemeente te vinden, ben je best wel bevoorrecht. Ik woon toevallig in zo’n gebied waar er twintig, misschien wel dertig gemeenten op redelijk korte afstand van mij zijn, waar ik naartoe zou kunnen gaan. Je kunt echt heel precies uitzoeken welke muziekstijl ze gebruiken, wat voor kleding mensen dragen en zelfs aan wat voor preekstijl ze de voorkeur geven. Dat is echt een heel andere situatie dan die van de meeste christenen in de wereld. Zij hebben echt niet de mogelijkheid om een kerk te zoeken die precies aan hun voorkeuren voldoet.

Het tweede probleem met ‘kerkshoppen’ is dat je zoekt naar een perfecte plaats. Maar het eerste wat er al niet perfect aan is, is dat jij op die plek komt, dat ik er kom. Ze zijn beslist niet perfect, op geen stukken na.

Eigenlijk gebeurt dat ook vaak als we gewoon gaan shoppen. Tijdens het shoppen kun je zo kieskeurig zijn als je maar wilt. Als je iets uitzoekt wat je wilt hebben, kun je aan alles denken, alles vergelijken, ook de prijs. Maar dan kom je thuis en opeens ga je allerlei problemen zien die je nog niet eerder had gezien, alle gebreken die je nog niet had opgemerkt, zie je het vanuit een gezichtspunt waarmee je nog geen rekening had gehouden.

Dat is iets wat echt gebeurt als we naar een gemeente komen met die houding van een consument. Dan ben je eigenlijk niet in staat om je er volledig aan te wijden, niet in staat om volledig lief te hebben. Als iemand dus echt wil groeien in zijn liefde voor de gemeente, is het noodzakelijk dat hij weet om te gaan met haar gebreken, met zijn eigen gebreken, zijn eigen problemen, die zijn bijdrage aan die gemeente vormen.

Maar je zult ontdekken dat juiste de mensen die zich inzetten voor een gemeente er de ergste dingen over weten. Ze hebben geleerd zich toch voor haar in te zetten om wat ze is en – nog belangrijker – vanwege Gods bedoelingen met haar. Wat we dus nodig hebben, is dat meer mensen bereid zijn zich voor de gemeente in te zetten. Zo zal hun liefde groeien door hun inzet voor de gemeente en zullen ze niet blijven vastzitten in die voortdurende consumptiehouding, alsof ze aan het kerkshoppen zijn.

Een van onze uitdagingen is dat dit shoppen nog moeilijker te weerstaan wordt in een tijdperk van onlinekerk-zijn. Waarschijnlijk zal er niemand ooit meer een gemeente binnenstappen zonder online al allerlei gemeenten te hebben bekeken en te hebben gezien hoe alles daar toegaat. Maar het zal nog moeilijker worden om die stap te maken, om van consument iemand te worden die zich inzet, als we zo’n afstandelijke houding aannemen. Toch is dat de enige manier waarop een gemeente echt kan functioneren, echt kan draaien, als mensen ervoor de verantwoordelijkheid nemen en stoppen met consument zijn.

Meer toerusting