Lengte: 37:50 / Bekeken: 2193 x
Serie:

Vrije tijd – hoe kun je als christen goed ontspannen?

In deze aflevering van Godgericht in gesprek gaat het over vrije tijd. Hoe kun je als christen goed ontspannen? Hoe kunnen we Gods Woord toepassen op onze vrije tijd en zijn daar richtlijnen voor? Wat zijn praktische voorbeelden en tips van wat je niet – en wat je juist wel – kunt doen om te ontspannen?

Als het over die richtlijnen gaat zegt Laurens: Vrije tijd is goed en het is goed om te ontspannen; uiteindelijk is alles wat door God geschapen is goed. Maar je kunt alleen niet alles doen wat je wilt. Je vrije tijd is onderdeel van je christenleven, als we het door de bril van Gods Woord en onder gebed doen dan kunnen we God ook in onze vrije tijd de eer geven en Hem danken voor ontspanning.

Maar wat valt er dan wel en wat valt er niet onder? Aan de ene kant, zegt Ruard, moeten we niet te wettisch worden met ‘dit mag wel en dit niet’. Maar er is wel een duidelijke lijn vanuit Gods Woord. Laurens en Ilanah beamen dat: vrije tijd is niet neutraal, er komt dan ook van alles in je hoofd en gedachten. Denk dus van tevoren goed na over wat je kijkt of luistert. Laurens vult aan: voor sommige gebieden die niet zo zwart-wit zijn (zoals vloeken in films of muziek), is het meer persoonlijk en is wijsheid nodig. Ilanah merkt ook op: je kan te veel bezig zijn met op het randje lopen, terwijl je daar juist ver vandaan moet blijven en actief op zoek kunt gaan naar bijvoorbeeld christelijke muziek die opbouwend is en tot eer van God. En wees eerlijk, vult Ruard aan, aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemetjes dus maak het jezelf niet moeilijk, zo sterk zijn wij niet.

En wat doe je dan wel? Verschillende voorbeelden en tips komen in de podcast voorbij: van lezen en muziek luisteren – bijvoorbeeld tijdens het sporten – tot het spelen van gezelschapsspellen en op stap gaan met vrienden. Het belangrijkste is: denk na of je het onder dankzegging kunt doen. Gebruik tijd om met elkaar te zijn en ga terug naar de vraag: voor wie leef je? Wat verlang je? Bid dat God je geeft dat je echt alles aan Hem zult onderwerpen. Dan kun je ook heerlijk ontspannen.

Meer toerusting