Lengte: 4:16 / Bekeken: 1556 x

Is er buitenaards leven?

De zoektocht naar buitenaards intelligent leven is big business in onze tijd. De mensen die daarnaar zoeken, bouwen enorme radiotelescopen. Zij bestuderen radiosignalen die uit het universum komen. Zij zoeken naar planeten in het universum buiten ons eigen zonnestelsel. Zij hebben zo’n duizend planetenstelsels gevonden en meer dan tweeduizend planeten, maar natuurlijk is er geen enkel bewijs gevonden dat daar leven aanwezig is. En het luisteren naar eventuele radiosignalen van andere beschavingen in het universum heeft ook niets opgeleverd. Hoewel men al zo’n honderd jaar naar zulke signalen zoekt, is er nog geen enkele indicatie dat er nog andere intelligente levensvormen in het universum zijn.

Maar hoop doet leven, en dus blijven ze doorgaan en pompen overheden en organisaties enorme hoeveelheden geld in de zoektocht naar buitenaards leven. Onlangs werd een van de grootste radiotelescopen ter wereld in gebruik genomen in China, en een andere in Brazilië. Waarom doen ze dat als de resultaten tot nu toe uitblijven? Ik denk dat het antwoord daarop is dat zij niet echt zoeken naar andere beschavingen in het universum. Waar ze eigenlijk naar zoeken, is een antwoord op de vraag ‘Wat is de mens?’, wat natuurlijk de titel van mijn nieuwe boek is. Want zij geloven dat als zij leven vinden buiten ons zonnestelsel, en vooral als dat intelligent leven is, dat dat hen op de een of andere manier vertelt wat de mens is. Zij willen de oorsprong, aard en bestemming van de mensheid begrijpen. En zij denken dat het vinden van intelligent leven elders in het universum die vraag zal beantwoorden. Maar ik denk dat ze het mis hebben.

Ik geloof niet dat die vraag ooit door de wetenschap beantwoord kan worden. Daarvoor moeten wij over de grenzen van de wetenschap heen kijken. Wij moeten in de Bijbel het antwoord zoeken op de vraag wat de mens is. Want ik geloof dat de mens een schepping is van een God die om hem geeft, en die wil dat de mensheid floreert en dat mensen vooruitkomen in hun leven. Zonder dat bijbelse perspectief op deze vraag denk ik niet dat we ooit het antwoord zullen vinden op de vraag wat de mens is, ongeacht hoeveel levensvormen we misschien – met veel geluk – ontdekken in het universum.

Meer toerusting