Lengte: 15:51 / Bekeken: 6245 x

Geloof: ding of daad?

Efeze 2:8 zegt dat het geloof Gods gave is. Maar wat betekent dat? Staat ‘het geloof’ hier voor iets, een ding, dat je in je binnenste ontvangt? Of gaat het om het metterdaad geloven? Dit is een nogal abstracte vraag uiteraard, maar de gevolgen zijn merkbaar in de praktijk. In het ene geval moet je op zoek naar ‘het geloof’ in je innerlijk; in het andere geval geef je antwoord op de vraag van Christus ‘Gelooft u dat?’ (Johannes 11:26).

Dr. Gert van den Brink neemt je mee naar de gesprekken op de Dordtse Synode. Hij laat zien dat de discussie toen helemaal niet ging over de vraag of geloof een ding is of een daad. Zowel remonstranten als contraremonstranten zagen het geloof als een daad. De vraag was wel of God deze geloofsdaad aanbiedt dan wel veroorzaakt. Dat hangt samen met de remonstrantse mening dat de wil van de mens een eilandje is, waar Gods voorzienigheid niet werkt.

Vervolgens schetst Van den Brink hoe door het hypercalvinisme een misvatting over Dordt is ontstaan. Toen is in een onjuiste overreactie op het remonstrantisme het geloof als een ding gezien.

Dit is de eerste lezing in een tweeluik. De eerste lezing heeft het karakter van een college, de tweede lezing is meer praktisch van aard. Door een technische storing zijn de eerste vijf minuten van deze eerste lezing niet opgenomen.

 

Meer toerusting