Lengte: 1:40 / Bekeken: 1144 x

‘Er zijn veel mensen calvinist die toch niet gereformeerd zijn’

Er is veel verwarring over gereformeerde theologie. Naar mijn idee gebruiken veel mensen deze term verkeerd. Als iemand de vijf sola’s en de vijf punten van het calvinisme onderschrijft, zeggen we dat hij gereformeerd is. Dat is niet juist. Er zijn veel mensen die calvinist zijn, maar niet gereformeerd. Gereformeerde theologie bevat wat ik graag “de drie C’s” noem. Ze is calvinistisch in haar soteriologie, verbondsmatig (covenantal) in haar hermeneutiek en confessioneel in haar praktijk.

Je kunt deze drie C’s zelfs samenvatten in één C: confessioneel. Gereformeerden houden vast aan een van de gereformeerde belijdenissen die voortkwamen uit de protestantse reformatie. Het gaat niet alleen om de vijf sola’s. Het gaat niet alleen om de vijf punten van het calvinisme. Een gehele hoeveelheid theologie, een gehele benadering van de Bijbel, een gehele benadering van de eredienst wordt gecodificeerd in gereformeerde theologie.

Daarom is het volgens mij erg belangrijk, vooral voor de jongere mensen die kennismaken met de gereformeerde theologie, om een beter en duidelijker begrip te hebben van wat het betekent om gereformeerd te zijn.

Meer toerusting