Lengte: 4:05 / Bekeken: 1632 x

De hoop die strijdt tegen zonde

door:

Tags: , ,

‘Omgord daarom de lendenen van uw verstand, wees nuchter en hoop volkomen op de genade die u gebracht wordt in de openbaring van Jezus Christus. Word als gehoorzame kinderen niet gelijkvormig aan de begeerten die er vroeger in de tijd van uw onwetendheid waren. Maar zoals Hij Die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in uw levenswandel, want er staat geschreven: Wees heilig, want Ik ben heilig’ (1 Petrus 1:13-16).

Nieuwe begeerten en nieuwe manieren van genegenheid creëren een nieuwe houding. Als je dit gaat proberen om te draaien, is er geen sprake meer van christendom. Ik ben een christelijke hedonist om theologische redenen. Ik ben uit op de genegenheid van mensen, hun hart, emoties en gevoelens omdat al onze gedragingen ‘hier’ vandaan komen. Er zijn misschien een paar gedragingen die je uit wilskracht hebt tegen je eigen begeerten in, maar dat zijn er heel weinig. Negenennegentig procent van wat je doet komt vanuit de overvloed van je hart. Je mond spreekt, je armen bewegen en jij leeft. Daarom is de grootste kwestie van het leven dat je nieuwe begeerten hebt. Is dat niet wat de Bijbel zegt: Als gehoorzame kinderen, dat is wat wij willen zijn, kinderen van God. Als gehoorzame kinderen zouden wij niet gevormd moeten worden door de wereld, maar getransformeerd. Niet gelijkvormig en aangepast aan de begeerten die geworteld zijn in onwetendheid. Neem eens vijf uur de tijd en probeer de onwetendheid te verbannen, de kennis te vermeerderen, passies op te wekken en een nieuwe wandel aan te nemen. Vancouver begrijpt het en geeft God de eer, dat is 1 Petrus. Daar kunt u mee naar huis gaan.

Samengevat: hoop vervangt alle begeerten die je naar de zonde drijven als gevolg van de onwetendheid. Nieuwe passies, nieuwe hoop, nieuwe vreugde, onuitsprekelijk en overvloeiend vol van glorie creëren heiligheid in heel jouw levenswandel. Want er staat geschreven: Wees heilig, want Ik ben heilig. God komt vanochtend niet naar u toe en zegt: ‘Ik wil jouw heiligheid.’ Oke? ‘Er zijn dingen die heilig kunnen zijn. Je slaapt niet meer met haar totdat jullie getrouwd zijn. Je bent niet meer dronken in het weekend. Je stopt met stelen. Je gaat niet meer liegen. Ga dit doen!’ Dat is absoluut geen christendom.

God komt naar jou toe en besteedt twaalf verzen aan jou waarin Hij vraagt: ‘Zie je de hoop die je hebt? Zie je de erfenis die onvergankelijk is en onbevlekt? Zie je hoe God die voor jou bewaart? Zie je hoe je door het vuur gelouterd wordt zodat je glorie en eer ondervindt? Zie je dat je nu kennis hebt?’ Als je dat ziet heb je nieuwe passies. En wat betreft die oude begeerten: Ze zullen niet meer over je heersen. Je levenswandel zal heilig zijn. Heiligheid bestaat uit drie onderdelen. Kennis: ‘Omgord daarom de lendenen van uw verstand, wees nuchter’, zie de wereld zoals hij daadwerkelijk is, zie de eeuwigheid, zie de waarde van hoop. Voel nieuwe passies. Begin een nieuwe levenswandel. Dat is het christendom.

Meer toerusting