Lengte: 1:30 / Bekeken: 703 x

Apologetiek is niet het winnen van een woordenstrijd

“De term ‘apologetiek’ komt uit de brief van Petrus, waar hij zegt dat we altijd bereid moeten zijn om verantwoording af te leggen van de hoop die in ons is. Dat antwoord is een apologia, een weldoordachte of redelijke reactie. Dat komt het woord vandaan. Een apologetiek is een redelijk antwoord aan hen die willen weten wat wij geloven en waarom we dat geloven. In feite betekent apologetiek dus: weten wat je gelooft, weten waarom je dat gelooft, en in staat zijn dat op duidelijke en aantrekkelijke wijze te vertellen.

Apologetiek gaat niet over het winnen van woordenstrijd. Apologetiek zet zich ervoor in het Evangelie zo duidelijk mogelijk te bewaren en door te geven.

Waarom moeten we hiertoe bereid zijn? Ten eerste: de Bijbel zegt het. En in de tweede plaats: omdat er mensen zijn die ons Evangelie niet begrijpen. Er zijn mensen die ons Evangelie haten. En er zijn mensen die ons Evangelie belasteren en verdraaien. Apologetiek betekent dat we de zaken helder voorstellen. Apologetiek gaat over het verdedigen van Gods eer. Apologetiek gaat niet over het winnen van woordenstrijd. Apologetiek zet zich ervoor in het Evangelie zo duidelijk mogelijk te bewaren en door te geven.”

Meer toerusting