28 september 2018

‘Het komt niet door jou, het is vanwege God’

De meest donkere dagen van het single-zijn, zijn de dagen nadat een relatie beëindigt is. Je hebt je hart gegeven. Je hebt je leven gedeeld. Je hebt cadeaus gekocht, je hebt herinneringen samen, je hebt samen dromen gedroomd – en het is uit elkaar gevallen. Nu ben je weer terug bij af als het om een huwelijk gaat. Het voelt zelfs verder weg, verder van het altaar af omdat je al veel geïnvesteerd hebt en je hebt verloren.

Niemand die begint met daten heeft de intentie de relatie die kan komen weer te beëindigen. De meesten van ons verlangen naar onze trouwdag. We zijn op zoek, soms zelfs verwoed, naar liefde, naar genegenheid en veiligheid, kameraadschap en betrokkenheid, intimiteit en hulp. Immers, het lijkt alsof God wil dat de meeste van ons trouwen (Genesis 2:18; Spreuken 18:22; 1 Korintiërs 7:2,9). Maar de weg om te trouwen is nog niet zo gemakkelijk.

De pijn van intimiteit zonder het huwelijk

De realiteit is dat goede relaties in Christus vaak stranden voor de ceremonie, om ook nooit meer hersteld te worden. De pijn snijdt dieper en blijft langer hangen dan de meeste jongeren ooit in hun leven hebben gevoeld. Ik voel het zelfs als ik deze woorden typ. Voor mij is het een van de moeilijkste dingen om over de spreken: de pijn van intimiteit waar het huwelijk te kort schoot.

Scheidingen in de kerk zijn pijnlijk en ongemakkelijk, en velen van ons hebben of zullen deze donkere en eenzame weg lopen. Hier zijn negen lessen van hoop om anderen lief te hebben wanneer christenen een relatie beëindigen.

1. Het is goed om te huilen – en het is ook beter als je dat doet

Het beëindigen van een relatie doet bijna altijd pijn. Misschien zag je het niet aankomen en de andere persoon wilde plotseling niet verder. Misschien was je er van overtuigd dat je niet verder kon maar wist je het moeilijk het zou zijn om het hem of haar te vertellen. Misschien was je al jaren bij elkaar. Misschien houd je van zijn familie en vrienden. Zonder de ceremonie en beloften is het geen scheiding, maar zo kan het wel voelen.

Het is niet zonder reden dat het voelt als een scheiding. Je bent niet gemaakt voor verdriet. God heeft romantiek ontworpen om zich te uiten in trouw en loyaliteit- in eenheid (Genesis 2:24; Mattheus 19:9; 1 Kolossensen 7:2-13). Omdat daten slechts een middel is tot het huwelijk spreekt Gods ontwerp voor onze huwelijken uit zijn ontwerpen voor onze relaties. Als je bij daten er te snel in duikt of onvoorzichtig bent is dat geen afspiegeling van Gods bedoeling.

Dit houdt niet in dat iedere relatie in een huwelijk eindigt dat het houdt wel in dat een relatie beëindigen pijn doet. Verdriet in het midden van deze beëindiging is niet alleen nodig, maar ook goed. Dat is niet iets om te verbergen of om jezelf voor te schamen. God heeft je geschapen om te genieten van liefde die blijft, net als Christus’ blijvende liefde voor Zijn bruid. Dus voel je vrij om te voelen en te weten dat pijn heenwijst naar Gods schoonheid en Zijn liefde voor jou.

En als het je geen pijn doet zou het eigenlijk wel moeten. Als je een relatie aan kan gaan en het vervolgens kunt verbreken zonder pijn of spijt is het eigenlijk niet goed. Het betekent niet dat je geruïneerd moet zijn, iedere keer als er een relatie beëindigd wordt, maar er moet een gevoel zijn dat dit niet juist is – het is niet zoals het zou moeten zijn. Harten zijn niet gemaakt om geleend te worden. God moet sommigen de ernst van mislukte relaties laten zien, omdat ze dingen ten onrechte suggereren over Hem en Zijn liefde voor Zijn kerk.

2. Probeer het niet te snel opnieuw

Het kennen en omhelzen van Gods ontwerp voor de duurzaamheid van het huwelijk en daten helpt ons goed te voelen, maar het zal ons ook helpen gezonde stappen te nemen in ons streven naar een huwelijk. Een van de ergste en meest populaire fouten is het te vroeg overgaan naar een nieuwe relatie. Vooral in de leeftijd van online daten en sociale media hoeven we niet ver te zoeken naar een nieuwe relatie.

Affectie kan een verslaving worden. Als je op dates geweest bent, elkaars hand vastgehouden hebt, elkaar hebt zien glimlachen en de zoetheid van de aandacht en bevestiging van de ander hebt ervaren, dan wil je meer. De gemakkelijkste manier om dat te vinden is door meteen een nieuwe relatie aan te gaan. Maar als we ons zorgen maken over God, onze uitstraling, onze ex en wellicht anderen in de toekomst doen we er goed aan om te wachten, te bidden, geduldig te zijn en voorzichtig daten. Het is heel gemakkelijk om een spoor van gewonde mensen achter ons te laten in onze zoektocht naar een partner.

Het is een leugen om te denken dat je niet richting een huwelijk beweegt als je niet met iemand aan het daten bent. Soms is niet-daten het beste wat je voor je toekomstige echtgenoot kan doen. Als je je geschiedenis ziet moet je wellicht een tijdje stoppen met daten. Het kan een tijd zijn om te hergroeperen, te groeien en een nieuw ritme te ontdekken voor de toekomstige relatie.

3. Jij mag misschien gefaald hebben, God heeft niet gefaald

De relatie kan misschien voorbij zijn vanwege een bepaalde karaktertrek of een fout. Er zijn dingen in ons – zwakheden of gedragspatronen – die ons kunnen diskwalificeren voor een huwelijk met een bepaald persoon. Maar dat hoeft Gods genade naar jou en door jou niet teniet te doen.

Zonde in een relatie is het meest zichtbare en pijnlijke. Als we elkaar steeds verder laten in ons hart en leven heeft de zonde steeds meer kans zich te tonen en een ander hiermee te snijden. In goede mate is dit een goed en juist risico van een christelijk gemeenschap. Als mensen dichterbij komen, wat als het goed is gebeurd in een christelijke gemeente, wordt de zonde onvermijdelijk gevaarlijker. Onze rommel zal waarschijnlijk meer op een ander spetteren, en dat van anderen op ons.

Wie er ook gefaald heeft in de relatie, God heeft niet gefaald. Omwille van Jezus zullen Zijn beloften je nooit in de steek laten, op elk moment en in welke staat van een relatie je ook bent. Als je vertrouwd op Christus in de vergeving van je zonden, en ernaar streeft Hem en Zijn Woord na te volgen, heeft God je nooit verlaten en zal God je nooit verlaten. God heeft geen pauze genomen om van je te houden tijdens je relatie beëindiging- zelfs als u de reden bent van de beëindiging. Zijn doelen zijn groter dan uw blunders.

4. Je bent beter af te hebben liefgehad en verloren te hebben

Er is een unieke schaamte en verbrokenheid die verband heeft met scheidingen. Relaties en liefde kunnen waarschijnlijk niet meer gevierd worden dan in de kerk omdat we (terecht) van het huwelijk houden. Helaas, dezelfde overtuiging maakt vaak dat scheidingen een ongemakkelijk gesprek geeft- in het beste geval pijnlijk en in het slechtste geval schandalig en vernederend.

Je voelt jezelf beschadigd, alsof je verpest bent in de ogen van God en van anderen. Het is moeilijk te geloven maar de mooie waarheid is dat een scheiding beter is voor je. Als je jezelf in je verdriet naar de Heere gaat en berouw hebt over de zonden die deze relatie ook hebben gebracht, ben je zo kostbaar voor de hemelse Vader zoals je ooit bent geweest. Hij gebruikt elke pijn, hartzeer en mislukking om jou meer te vormen zoals Hij je heeft geschapen en om meer van geven om van te genieten- namelijk Hemzelf.

Wanneer een prijs wordt weggepakt kunnen we er dankbaar aan herinnerd worden hoe weinig we hebben zonder Christus en het fortuin wat hij voor ons heeft gekocht door zijn bloed. Hij is voor ons wijsheid geworden voor de dwaze, gerechtigheid voor zondaren, heliging voor de gebrokenen, verlossing voor de verlorenen (1 Korinthe 1:30). Hij geeft genegenheid en veiligheid en identiteit voor de eenzame man of vrouw na het verbreken van een relatie. Zo hebben we zelfs na het verbreken van een relatie nog iets om in te roemen, zoals Christus alles is in onze roem (1 Korinthe 1:31).

In Jezus doet God altijd en alleen maar het beste voor je. Er is geen enkele omstandigheid waar Hij je niet het diepe en duurzame leven, de vreugde en blijdschap kan geven. Hij houdt veel meer van onze blijvende vreugde in Hem dan dat Hij houdt van onze tijdelijke troost van vandaag. Hij zal daar iedere dag voor zorgen, en wij moeten dankbaar zijn dat Hij dat doet. Weet dat God altijd goed doet, ook als wij het slechtste gevoel hebben.

5. Ook als je nu geen vrienden kunt zijn, je zal altijd broers blijven

Bij christelijke relaties is een scheiding nooit het einde. Of het nu wel of niet aantrekkelijk klinkt, je zult voor altijd samen zijn (Openbaring 7:9-10). En hoe ga je dat doen in een wereld waarin niemand getrouwd is, en iedereen gelukkig is (Mattheus 22:30, Psalm 16:11)? Het klinkt te mooi om waar te zijn toch? Dus wat zou het betekenen om verder te gaan en na te denken over onze ex in het licht van de eeuwigheid?

Terwijl jullie elkaar opnieuw zullen ontmoeten in de hemel zal u niet in staat zijn vrienden te worden zoals nu. En dat is niet per se zondig. In feite, in gevallen is het het gezondste om emotioneel en geestelijk ruimte en grenzen te creëren. Harten die weggeven zijn hebben, op welk niveau dan ook, ruimte nodig om opnieuw te genezen en opnieuw verwachtingen te ontwikkelen.

Verzoening betekent niet meteen dat jullie close zijn. Het heeft wel vergeving en broederlijke liefde nodig. Je zou kunnen beginnen om voor hem te bidden, zelfs als je het niet aan kan om met hem te praten. Bid dat zijn geloof mag groeien, dat God gelovige broeders en zusters om hem heen brengt, dat Hij zijn hart zou genezen en herstellen en dat Hij hem meer zoals Jezus zal maken.

We moeten leren om in onze relaties ‘in het heden te leven’, oud en nieuw, in het licht van de eeuwigheid. Ons geduld, vriendelijkheid, en vergeving in scheidingen schittert naast de egoïstische en wraakzuchtige reacties die te zien zijn op de hedendaagse TV en gedachteloos door de rest van de wereld overgenomen worden.

6. ‘Het komt niet door jou, het is vanwege God’, is niet genoeg

Het is wellicht een van de meest populaire zinnen van een christen na een relatie beëindiging ‘God leidt me hierin om dit te doen’, ‘God vertelde me dat we uit elkaar moesten gaan’. ‘Ik zag een visioen in een struik op mijn weg naar de klas en we waren niet samen.‘ Ze kunnen waarschijnlijk allemaal samengevat worden in dit: ‘Kijk, het komt niet door jou, het is vanwege God’.

God kan je heel goed leiden om een relatie te beëindigen, maar je mag Hem niet als zondebok gebruiken. Wees verantwoordelijk voor je eigen zonde en vraag vergeving waar het nodig is. Wees dan eerlijk over de weg hoe je tot de beslissing bent gekomen, hoe Hij deze richting duidelijk heeft gemaakt.

Als eerste is het niet verstandig om alleen te staan in de mening om de relatie te beëindigen. Ja, je vriend of vriendin mag het misschien niet met je eens zijn, maar het is verstandig om je visie te delen met iemand die van Jezus houdt en jullie beiden kent. Ga naar iemand die je vertrouwd en waar jij je hart kan uitstorten. Het kan een getrouwde man of vrouw zijn, allemaal goed. Praat met iemand die weet wat het is om te volharden in het huwelijk om te zien wat ze denken over jou ‘scheiding’ in de relatie.

Onze fantasie, vooral in een emotionele crisis, kan een dodelijk wapen zijn wat de satan kan gebruiken tegen ons ten kwade. Als we alles wat vaag en spiritueel houden, dan doet je ex dat zeker niet. En alles wat dan boven komt zijn leugens van de duivel om de ander te vernietigen. Wees duidelijk en geef voldoende informatie over hoe God je tot deze beslissing leidde zonder dat je de ander verpletterd.

Ik zei ‘genoeg’ omdat er veel dingen zijn die wel waar zijn maar nutteloos om te zeggen. Nogmaals, praat eerst met een broer of zus in Christus voordat je gaat praten met je bijna-ex. Uiteindelijk kan de ander het niet met je eens zijn, maar probeer liefdevol te helpen door duidelijkheid te geven en het besluit wat je voelt toe te lichten. Het kan de ander bevrijden om te kunnen groeien en verder te kunnen gaan met minder vragen.

7. Je Vader kent je behoeften

Je vraagt dit misschien pas nadat je de relatie beëindigt hebt, maar God weet wat je nodig hebt en Hij is nooit te traag om daarin te voorzien. Hij zou je dingen kunnen onthullen over de dingen waarvan je dacht dat je ze nodig had. Of Hij kan je eenvoudig laten zien dat je Hem veel meer nodig hebt dan iemand anders.

God voert de werkeloze vogels van de hemel (Mattheus 6:26). God laat de bloemen op het veld bloeien en maakt ze mooi ook al zullen ze gesneden, gestampt, gegeten of bevroren worden in een kwestie van dagen of weken (Mattheus 6:28-30). Hoeveel te meer zal de Vader zorgen voor Zijn met bloed gekochte kinderen?

Als je om een echtgenoot vraagt zal Hij je geen slang geven. Wanneer je vraagt om een vrouw zal Hij je geen schorpioen geven. Zelfs als het lijkt dat Hij je kwaad wil doen, heeft Hij dat niet gedaan. Hij houdt van jou. Hij weet wat het beste is voor jou. En alle dingen zijn tot Zijn beschikking. Alle dingen.

Een manier waarop God voorziet door een relatiebreuk is om ons duidelijk te maken — op welke wijze en om welke reden dan ook — deze relatie was niet Zijn plan voor ons huwelijk. Het hart van een christelijk persoon is meer op zoek naar duidelijkheid dan intimiteit. Dit zal op het moment zelf waarschijnlijk niet zo zoet smaken, maar als je op zoek bent naar duidelijkheid is een relatie beëindigen niet alleen slecht nieuws. We weten allemaal dat het nieuws wat we het meest nodig hebben moeilijk kan zijn op het moment zelf, maar vruchtbaar op de lange termijn.

Vertrouw op Hem dat Hij elke dag (of ieder jaar) voor je zorgt, of je nu gaat trouwen of niet. En als je gaat trouwen, weet dan dat Hij je de onvolmaakte man of vrouw zal geven die je nodig hebt.

8. Leer van de verloren liefde

Een van de grootste overwinningen van satan in een relatiebreuk is als hij een jongen of een meisje ervan kan overtuigen ‘het was allemaal de schuld van de andere persoon, ik ben al een volmaakte man of vrouw.’ De realiteit is dat niemand, getrouwd of niet, volmaakt is aan deze kant van het leven. We zijn allemaal gebrekkig en gevuld met de Geest, dus we zullen altijd leren en groeien als mensen en echtgenoten — in het heden en in de toekomst.

Nadat de emotionele vloedgolf voorbij is gegaan, neem wat tijd alleen en daarna met goede vrienden om te beoordelen waar God je wil brengen, hoe Hij je wil vormen. Bepaal een gebied of gebieden waar je wilt streven om meer vriendelijk, meer trouw te zijn — meer op Jezus te lijken — om je leven te vervolgen.

Je zal niet veel relationele kruispunten tegenkomen die meer intens, specifiek en persoonlijk zijn als een relatiebreuk, dus het is echt een unieke tijd voor wat hoopvolle, gezonde, veilige feedback door andere gelovigen.

9. Jezus zal je helpen om vreugde te vinden in de schaduwen van hartzeer

Wanneer we ons eenzaam voelen en het gevoel hebben verlaten te zijn, is het moeilijk om in te denken dat iemand weet wat we doormaken. Dat kan zelfs het geval zijn bij mensen om je heen die het goed bedoelen. Dat geldt niet voor Jezus.

Jezus kwam naar de aarde en werd gebroken om hoop te geven voor degenen die gebroken zijn. “Het geknakte riet zal Hij niet breken en de walmende vlas pit zal Hij niet doven, totdat Hij het oordeel uitvoert tot overwinning. En op Zijn Naam zullen de heidenen hopen” Mattheus 12:20-12.

De vreugde krijg je niet door te weten dat Jezus het ook moeilijk had. Daar is niet veel troost in te vinden. De vreugde krijg je door te weten dat er Iemand in jouw plaats heeft geleden en weer is opgestaan om het lijden van Zijn geliefden eens te stoppen. God redde de wereld en versloeg de dood door Zijn lijden, en ook jouw lijden door het wandelen met Jezus – in dit geval een relatie beëindiging – en verenigt je in de overwinning, de grootste overwinning ooit. Voor hen die hopen op Jezus, alle pijn – onverwachte kanker, oneerlijke kritiek, een ongewenste beëindiging van een relatie – het heeft een einddatum gekregen en kan hergebruikt worden totdat we verenigd worden in liefde tot onze lijdende Verlosser.

Jezus ging de gebrokenen van hart voor om een weg te maken voor vreugde te midden van de pijn. We leven, overleven en gedijen door naar Hem te kijken “die om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis heeft verdragen” (Hebreeën 12:2). Als je dit gelooft, haal dan het meeste uit je relatiebreuk, wetend dat God dit bijzondere pad voor je gekozen heeft om te groeien in wegen die blijven bestaan. Geen enkele relatie in dit leven zal voor altijd blijven bestaan, maar de goede dingen die er door gebeuren – zelfs door verdriet, ja, zelfs als alles ineenstort – zullen wel voor altijd blijven bestaan.

 

Meer toerusting