16 november 2018

God werkt terwijl jij wacht

Veel ouders zullen ermee instemmen dat hun kinderen niet het geduld hebben om ergens op te wachten. Het laatste wat een kind wil horen van haar moeder is als ze zegt ‘nu niet’. Er komt boosheid, frustratie of zelfs hopeloosheid. Deze ‘ziekte’ van wachten volgt ons meestal totdat we volwassen worden. We zullen misschien niet reageren met dezelfde emotionele uitbarstingen zoals kinderen, de meesten van ons blijven toch een hekel houden om te moeten wachten op iets wat we graag willen.

Onze moderne maatschappij maakt dit alleen nog maar erger. We willen dat alles snel gedaan wordt – de nieuwe apparaten worden steeds meer gemaakt om aan onze behoeften te voorzien en moedigen ons ongeduld aan. We zijn niet gewend om te wachten en hoe meer de technologie onze onmiddellijke verlangens vervuld, hoe minder we willen wachten.

Zo hebben we ook ons dilemma als christen. Terwijl de maatschappij elke poging doet om ons leven makkelijker en sneller te maken werkt God op een hele andere manier. In Zijn verstand is er helemaal niets mis mee om een poosje te wachten. Integendeel, wachten kan het positieve en goede zijn wat Hij vaak gebruikt om ons meer op zijn Zoon te laten lijken.

God werkt terwijl wij wachten

Er gebeurt wel iets, terwijl er voor ons gevoel niets gebeurt. God gebruikt het wachten om ons te veranderen.

Er gebeurt wel iets, terwijl er voor ons niets gebeurt. God gebruikt het wachten om ons te veranderen.

Het verhaal van Adam en Eva is een verhaal van rebellie tegen God. Toen ze eenmaal geloofden dat God niet het beste met hen voor had besloten ze om zonder God verder te gaan en te doen wat ze wilden. Ze werden eigenlijk hun eigen god. En te vaak doen wij dat zelf ook vandaag de dag. Wanneer God ons zegt dat we moeten wachten, vertrouwen we God niet maar gaan we onze eigen gang en vinden we een manier om toch voor elkaar te krijgen wat we willen.

Deze neiging om God aan de kant te schuiven gaat tegen Zijn plan in voor ons. Het creëert een afstand in onze relatie met Hem. Het zorgt ervoor dat wij in de problemen komen en het geeft ons pijn. Hoe goed is het om nu de hele wereld te krijgen – wat we ook denken dat we willen – en we verliezen de intimiteit van onze zielen bij God (Markus 8:36)?

God wil ons leren hoe we Hem moeten volgen en om ons veeleisende ‘ik’, dat schreeuwende kind in ons, te kalmeren. Een manier om ons daarmee te helpen is doordat Hij tegen ons zegt: ‘wacht’. Die ellendige, ongemakkelijke en soms pijnlijke periode van stilte is een van de meest krachtige instrumenten van God om ons vrij te maken. Als we daar toe bereid zijn zal dat gebeuren.

Kiezen op kruispunten

In het begin zijn we niet bereid om te wachten. Ons natuurlijke antwoord op wachten is vaak boosheid en twijfel. Gelukkig is God barmhartig en genadig en heeft Hij begrip voor onze neigingen. Die diepe gevoelens, complexe emoties tijdens het wachten, vooral bij speciale dingen zoals een zwangerschap of een baan, is niet persé zondig op zichzelf. Maar wij kunnen beslissen waar die emoties ons naar toe nemen en ons toe aanzetten.

Wij kunnen beslissen om deze gevoelens te vermeerderen en te doen groeien. We kunnen erop reageren door zaken in onze eigen hand te nemen. Misschien handelen we juist niet maar maken we een idool uit het goede waar we op wachten. Iedere dag is een logboek vol met ontbrandingen van bitterheid, ongeduld, ondankbaarheid of misschien zelfs wel wrok tegen de God die ons niet geeft wat we zouden willen.

Die ellendige, ongemakkelijke en soms pijnlijke periode van stilte is een van de meest krachtige instrumenten van God om ons vrij te maken.

Of we kunnen door Gods genade ervoor kiezen om te wachten zoals Hij ons bevolen heeft. ‘Wachten op de Heere is het tegenovergestelde van het vooruit rennen op de Heere en is het tegenovergestelde van het uit te schreeuwen tegen de Heere’, schrijft John Piper. ‘Het is blijven op de plaats waar Hij gezegd heeft dat je moet blijven, of het is gaan naar de bestemde plaats waar Hij gezegd heeft dat je moet gaan. Het is niet haastig en niet wanhopig.’ Wij hebben de keus om diep adem te halen, onze gebalde handen los te laten en God, God te laten zijn. En we zijn uitgenodigd om te blijven hopen op Zijn grootheid.

Bid tot God of hij wil werken in je hart

Zeker, slechts een van deze opties brengt ons vreugde. Als wij ernaar zoeken om Gods handelen in ons leven – inclusief Zijn timing – te accepteren en ons erin te verheugen, kunnen we God vragen om twee belangrijke dingen in ons te werken. Zodat ons wachten niet tevergeefs is: namelijk nederigheid en vertrouwen.

1. Nederigheid
Soms, als ik ongeduldig en ontdaan ben, herinner ik mijzelf dat God degene is die mij hier in heeft gezet. Mijn leven is niet van mijzelf. Dat is nederigheid. Het betekent dat we onszelf realiseren een adem te zijn en dat God ons niets verontschuldigd is (Psalm 39:5, Lukas 17: 7-10).

2.Vertrouwen
Dan komt het vertrouwen, wat inhoudt dat we tenminste twee dingen van God geloven: dat Hij machtig is en dat Hij liefdevol is.

Geloven dat God machtig is houdt in dat we weten dat Hij verantwoordelijk is voor wat er gebeurd. Dingen zijn niet willekeurig of buiten Zijn controle. Hij is in staat om ons te helpen en om ons te veranderen. Veel van onze angst in het wachten komt omdat we vergeten dat ‘God in staat is om alle genade in overvloed te geven’ (2 Korinthe 9:8). Jij bent niet overgeleverd aan jouw omstandigheden.

Geloven dat God liefdevol is houdt in dat er zorg is en een doel in alles wat Hij doet. Het betekent dat Hij trouw is in wat Hij doet en dat Hij ons de zegeningen later geeft. Het betekent dat Zijn oordeel en timing altijd perfect is. Het is waar, Hij is ons niets verontschuldigt, maar Hij heeft ons beloofd alles te geven wat we nodig hebben (Filippenzen 4:19).

Zelfs tijdens die lange weg van stilte zorgt God goed voor ons. We kunnen op David lijken en onszelf eraan herinneren: ‘Wacht op de HEERE, wees sterk en Hij zal uw hart sterk maken; ja, wacht op de HEERE!’ (Psalm 27:14).

De zegen van het wachten in geloof

Sommige van de grootste mensen uit de Bijbel – Abraham, Jozef, Mozes, David – moesten jarenlang wachten op de vervulling van Gods beloften. Alles wat er intussen gebeurde werd gebruikt om hen, van binnen en van buiten, voor te bereiden. Toen ze de belofte gekregen hebben werden ze ook rijk gezegend.

God nodigt ons uit om vandaag op Zijn goedheid en morgen op Zijn grootheid te vertrouwen. Het overlaten van de controle aam Hem is de belangrijkste weg om Zijn liefde en vrede te ervaren. Het verenigt onze harten met Hem. Het creëert een mate van volwassenheid en karakter dat we met onze meenemen in de toekomst. Het stelt ons in staat meer van zijn toekomstige zegeningen te genieten.

Meer toerusting