7 december 2018

Deugdelijke kleding laat jouw licht schijnen

Ayesha Curry, de vrouw van de NBA-ster Stephen Curry, bladerde door het magazine Style Weekly, en deelde haar observaties op Facebook:

“Tegenwoordig gaat iedereen ervoor om nog nauwelijks kleren te dragen, hé? Niet mijn stijl. Ik houd er van om de mooie dingen te bedekken voor die ene voor wie het er werkelijk toe doet.”

Deze mening leidde tot een Twitter-debat over deugden – of het gebrek daaraan. Wat te denken van het pronken met je lichaam door middel van weinig kleding? Iemand vraagt zich op het online platform af: “Wat is er mis mee om niet helemaal bedekt te zijn?” Met slechts een paar woorden laat Ayesha Curry, die in Jezus Christus gelooft, deugdelijkheid zien – als licht en zout – op social media.

Deugdelijke kleden is een getuigenis

Het is twijfelachtig of iemand geschokt was door de waarneming van Ayesha. Uitdagende kleding is een gemeengoed en onze culturele gevoeligheden zijn snel verschoven. Er was een tijd dat vrouwen in een bikini een bijzonder fenomeen zouden zijn als het in twee derde van de reclames zou voorkomen. Tegenwoordig knipperen we niet meer met onze ogen als niet alleen reclames maar ook Facebook en Instagram gevuld zijn met ‘blote kleding’. Bijna niemand raakt in het geweten nog geschokt, behalve misschien de vrouw die een goddelijke standaard van deugdelijkheid heeft.

Onze kleding vertelt mensen wat belangrijk voor ons is.

Dat is de natuur van zout en licht. We laten zien dat we apart gezet zijn – onderscheiden. We zijn een wandelend getuigenis van een heilig God die ons geroepen heeft om heilig te zijn (1 Petrus 1: 15-16). Onze kleding heeft geen kleine rol. Het is vaak het eerste waar mensen op letten, het stuurt een bericht, net als onze manier van spreken en onze houding. Onze kleding vertelt mensen wat belangrijk voor ons is.

Ondeugdelijke kleding zegt: “Kijk naar mij. Let op mijn lichaam!” Maar als gelovigen leven we om mensen op veel meer dan onszelf te wijzen. We zijn getuigen van een verloren en stervende wereld die een prachtige en volledige Redder nodig heeft. We willen dat ze weten van de reddende kracht van Christus en Zijn vermogen om onze kern te transformeren. Kleding kan iets kleins lijken maar als we de naam van Christus noemen kijkt de wereld om ons heen naar ons. Als we een standaard omarmen – of online posten – die niet van deze wereld is dan schijnt het licht.

Deugdelijkheid in het licht van Christus

Hoewel we de Heere zo veel als mogelijk is willen verheerlijken met onze kleding is kleding niet het belangrijkste. In zekere zin moet kleding het ding zijn wat naar de achtergrond verdwijnt, zodat wat groter is kan gaan schitteren. Deugdelijke kleding richt de aandacht van het oog – niet naar het buitenste lichaam – maar naar het licht van Christus binnen in het lichaam.

‘Groeien in godsvrucht.’ Dat is de kleding die de Heere mooi vindt.

Als vrouwen die van de Heere houden is het ons belangrijkste streven om onszelf innerlijk te sieren (1 Timotheüs 2: 9; 1 Petrus 3: 3-4). Beide passages uit de Bijbel spreken over vrouwen en over kleding en wijzen ons op het échte waarop we ons moeten focussen: groeien in godsvrucht. Dat is de ‘kleding’ die de Heere mooi vindt. Als we groeien in de dingen zoals liefde voor God en de mensen, nederigheid en onbaatzuchtigheid, dan veranderen we van binnenuit. En die veranderingen kunnen niet tegenhouden dat het van buiten ook gaat veranderen. Als we vruchten dragen schijnt ons licht fel. De wereld is in staat om ‘uw goede werken te zien en eer te geven aan de Vader die in de hemelen is’ (Mattheüs 5:16).

Belangrijk om te zien is dat onze kledingkeuze onderdeel is van onze groei en bekering. Dat is ook de reden waarom we nieuwe gelovigen niet moeten belasten met allerlei regels over kleding. Als we groeien in de genade en kennis van Christus worden Zijn wegen, onze wegen. We worden ons er steeds meer van bewust wat de Heere behaagd. We worden meer gevoelig voor de ingeving van de Heilige Geest. En we gaan merken dat onze keuzes verschuiven, soms zelfs ín de paskamer. We proberen onze buitenkant op zo een manier te bekleden dat het Gods heilige werk binnen in ons reflecteert.

Kies ervoor om jezelf te kleden als een levende getuigenis

Te vaak worden discussies over deugdelijkheid vastgelegd in een lijst met do’s en don’t’s. Die lijst verandert onvermijdelijk in de loop van de tijd, van de ene persoon naar de volgende. Er was een tijd dat blote armen schandalig waren. En wie kan de ‘oorlog’ die werd gevoerd om de yoga-broek zijn vergeten?

Hoe vaak overwegen we ons eigen getuigenis naar anderen?

Onze kledingkeuze is persoonlijk en uniek. Als vrouwen weten we wat ons staat, welke stijlen en kleuren mooi zijn en van welke stof we houden. Deze overwegingen en nog veel meer – inclusief onze eigen mening over deugdelijkheid – is een factor in de uiteindelijke aankoop van kleding. Maar hoe vaak overwegen we ons eigen getuigenis naar anderen?

We zijn gekocht met een prijs, we zijn niet van onszelf (1 Korinthe 6:19-20). Dit is een waarheid die zijn weg vindt in ieder aspect van het leven, met inbegrip van onze kleding. Of we een bepaalde outfit nu wel of niet kopen hoeft niet perse goed of fout te zijn. Het gaat misschien niet eens over de vraag of je kledingkeuze nog net binnen de grenzen van deugdelijkheid valt. Het is juist de vraag of het je getuigenis over Jezus Christus kracht bij zet. Zal het de Heere verheerlijken? Of zal het juist het licht van binnen dimmen?

Zoals met elk aspect in het christelijk leven geeft de Heere veel genade en geeft Hij ons royaal Zijn wijsheid. We kunnen en moeten Hem ook in deze zaken zoeken, net als bij al het andere. Hij is in staat om ons hart de deugdelijkheid te geven, om ons ogen te geven die onze kleding zien zoals Hij die ziet. Om ons te helpen en te leiden naar een manier van onszelf kleden dat Hem verheerlijkt. Zelfs als we door een proces van verandering gaan en anderen dit aan ons kunnen merken.

Als we het zout en het licht zijn gaat het er niet om dat we perfect zijn. Ons licht schijnt en onze invloed is merkbaar, terwijl we ondertussen steeds meer naar Zijn beeld veranderen.

Meer toerusting